Bu Blogda Ara

30 Haziran 2007 Cumartesi

oanlar yaşayan fotoğraflar..mateser worldpicture.30/06/200





muhteşem bir çalışma
kendi sesinden "o"an lar
tıklayın!!




Gözlerin ‘o’ anı

Günün fotoğraflarına Ami Vitale'nin bir fotoğrafı ile veda ediyoruz. Küçük bir çocuk, belli ki az önce ağlamış, çünkü gözleri, kirpikleri hala ıslak... Vücudunu saran eller sıkıntısını gidermeye çalışan birinin varlığını hissettiriyor ama gözleri hala yolunda gitmeyen birşeyler olduğunu söylüyor. pırıl pırıl gözlerine dikkatli bakıldığında fotoğrafçı Ami Vitale de görülebiliyor... Vitale'nin fotoğraflarıysa 16 Ocak'a kadar İstanbul Beyoğlu'nda Fototrek Nikon Fotoğraf Merkezi'nde sergileniyor...

AIDS’in “korku” dolu yüzü
AP fotoğrafçısı M. Lakshman'ın Hindistan'da çektiği bir fotoğrafla başlıyoruz. HIV taşıyıcısı bir anne ve yedi yaşındaki çocuğunun fotoğrafı bu… Aynı kaderi paylaşan anne ve çocuğunun yüzünde farklı duyguların izleri okunuyor. Küçük çocuğun yüzünde ve kocaman gözlerinde ''korku'' var. Annenin çok uzaklara dalan gözlerindeyse ''çaresizlik'' ve ''hüzün''. Küçük çocuğu bu kadar korkutan da annesinin ''çaresizliği'' gibi görünüyor.
Hüzün
Hindistan'da çekilen bir başka fotoğraf daha... Hintli bir kadın, çiçeklerle süslenmiş bir tramvayda... İnsan bu kareyi görünce, ''güzel bir organizasyona katılan mutlu bir kadın olmalı bu'' diye düşünmek istiyor ama yüzündeki ifade ters giden bir şeylerin olduğunu hissettiriyor. Genç kadının HIV taşıyıcısı bir hayat kadını olduğunu öğrenince de bu hüznün nedenini anlıyoruz.


Korku
Reuters fotoğrafçısı Muhammed Salim'in Gazze şeridinde çektiği bir fotoğrafla devam ediyoruz. Çocuklar doğaları gereği duygularını gizlemeyi pek başaramazlar. Sevinçleri coşkulu, öfkeleri şiddetli olabilir. Ama bu fotoğrafa bakılırsa korkuları da çok büyük oluyor. Filistinli iki çocuk, İsrail askerlerince öldürülen bir Filistinlinin cesedini görünce dehşete kapılıyor ve bu dehşeti gizlemeyi de başaramıyor.
Çiçekler
Fotoğraf, istanbul’da saldırılara hedef olan ingiliz başkonsolosluğu’nda çekildi. Çevrede öyle bir yıkım var ki, burada ''yaşamla'' bağlantılı hiçbirşey olamazmış gibi geliyor insana. Ama yıkılmak üzere olan binanın kolonlarından birine polis kordonuyla iliştirilmiş çiçekler göze çarpıyor. Ve o anda o binada ve çevresinde birilerinin yaşadığını, orada birilerinin hayatını kaybettiğini ve o kurbanların sevenleri olduğunu hatırlıyor insan.


George w.bush ve köpeği
Amerika birleşik devletleri başkanı george bush'un teksas'ta çekilen bir fotoğrafı ile devam ediyoruz. Teksas'taki çiftliğine giden bush havaalanında. Başkan bush'un korumaları tetikte, onların sorumlulukları başkanlarının güvenliğini sağlamak. Ama george w.bush'un da bazı sorumlulukları var. Başkan bush da gittiği hiçbir yerde yanından ayırmadığı köpeğiyle ilgilenmek zorunda.


Sudan’da bir çoban
Ap fotoğrafçısı john moore tarafından sudan'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Fotoğraftaki bir sığır çobanı. ''işiniz ne olursa olsun, hakkını vererek ve özen göstererek yapmanız gerekir'' ilkesinin canlı bir örneği gibi bu çoban. Sığırlarını hastalık taşıyan böceklerden korumak için yakmış bu ateşleri. Sonra da onları rahatsız etmemek istercesine sessizce ayrılıyor oradan.

Ayrıntı
Brüksel'deki NATO Zirvesi sırasında çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell yanyana. Fotoğrafı görünce merakımıza engel olamıyoruz. Çünkü iki bakanın yüzünde anlam veremediğimiz bir gülümseme var, parmaklarıysa yerdeki birşeyleri işaret ediyor. Bakanların toplu fotoğraf çektirirken, kendileri için ayrılan yeri işaret ettiğini öğrenince de bu tür toplantılarda küçük ayrıntılara fazlasıyla önem verildiğini anımsıyoruz.
Kırmızı Işık
Fotoğraf Avustralya'nın Melbourne kentinde çekildi. Trafik kurallarına uymak önemlidir, hele kırmızı ışıkta durmak trafiğin düzeni için daha da önemlidir. Fotoğraftaki sürücüler de trafik kurallarına uymuş ve kırmızı ışıkta durmuş. Ama onlarınki biraz mecburiyetten olmuş. Normalde sürücüler polisi görmek için pek hevesli olmaz ama sel sularında arabalarının üzerinde mahsur kalan bu sürücüler gözlerini dikmiş polisin kendilerini kurtarmaya gelmesini bekliyor.
Çek Devlet Başkanı
Günün ''o an''larına İsveç'te çekilen bir fotoğrafla son ediyoruz. Soğuk iklimlerin ve coğrafyaların ayrılmaz bir parçasıdır geyiklerin çektiği kızaklar… Fotoğraftaki adam da kızağına kurulmuş soğuğun ve karın tadını çıkarıyor, en azından yüzünden öyle anlaşılıyor. Gülümseyen bu adamın İsveç'i ziyaret eden Çek Devlet Başkanı Vclav Kalus olması ise onun o anda siyasetten uzak olmanın tadını fazlasıyla çıkardığını gösteriyor.
Tablonun önünde
İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor.
‘Herşeye rağmen’
Günün son üç fotoğrafı Türkiye'de fotoğrafları sergilenen Amerikalı fotoğrafçı Ami Vitale'ye ait. Amerika'da “2003 yılı ulusal basın fotoğrafçısı” ödülünü alan Vitale, Keşmir başta olmak üzere dünyanın sorunlu birçok bölgesinde çalışmış. Günün ‘o’ anlarındaki ilk fotoğrafı da çatışmaların bitmek bilmediği Keşmir'den.. Renkler öyle canlı, herşey o kadar hareketli ve çocuklar o kadar keyifli ki ''her koşulda ve herşeye rağmen yaşamın sürdüğünü'' düşündürüyor insana.


oyun oyna

ileteþim / email

Free META Tag Analyzer
Sitemap Generator Link Değişimi
GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇN..

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı