Bu Blogda Ara

8 Şubat 2008 Cuma

Artık oradan çatışma haberi gelmiyor. Yıllarca Rus birlikleriyle Çeçen gerillaların çatışmalarına sahne olan başkent Grozni çatışmalar durmasına rağmen yerinden doğrulamadı. Kent hala harabe halinde. Çeçen Islana Ibayeva evinin penceresi olması gereken yerde oturuyor. Çatışmalar bu evin duvarlarına da uğramış. Ne dışarda ne içerde umut var. Evde o odada mobilya da yok. Grozni'nin kaderine uygun olarak evler de hüzün gölgeleriyle döşeniyor.

Birleşik Devletler'in Teksas eyaleti'ndeki El Paso kenti'nde bulunan askeri üs... Tam donanımlı bir sağlık birliği Irak'a gitmek üzere uçağa doğru yürüyor. yerel gazete El Paso Times'ın foto-muhabiri Mark Lambie, fotoğrafı anlamlandırabilmek için gölgeleri de kadraja alıyor. Böylelikle ışıkla ilgili fizik kanununun gitmek istemeyişlere tercüman olduğu anı yakalıyor.

Bir fotoğrafın iki duyguyu birden anlatabildiğini, hikayeyi de söyleyebildiğini akla getiren bir 'o' an... Birleşik Devletler'in Teksas eyaleti'nde Huntsville hapishanesi'nin kapısının hemen önü. Ortadaki kişi, Tyrone Brown, 1990 yılında bir silahlı soyguna karışmış, kimsenin yaralanmadığı olaydan sonra üzerinde çaldığı 2 dolar'la yakalanmıştı. Şartlı tahliye olmuş ama bir süre sonra marijuana içerken yakalanmıştı. Bunun üzerine hakim Brown'u ömür boyu hapse mahkum etmişti. 17 yıl hapis yattıktan sonra kendisini ömür boyu hapse mahkum eden yargıcın yeniden seçilememesi üzerine eyalet valisi'nin kararıyla tahliye edilmişti. Vali resmi özür de yayımlamıştı. Hapisten 15 Mart günü çıktıktan hemen sonra da annesi ve kızkardeşiyle kucaklaşırken yerel gazete Dallas Morning News foto muhabiri az önce anlattıklarımızın özetlendiği 17 yıllık acı ve bir kaç saniyelik doruktaki sevincin birarada yaşandığı 'o' anı saptamıştı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin yasama organı kongre'nin dönem çalışmalarının son oturumunda parlamentonun asker üyeleri elektronik sistemle oy kullanıyor. 'O' an asker disipliniyle parlamento ortamının beden dillerindeki gizli çekişmesi olarak kayda geçiyor

Romanya'da Bükreş gölü'nde gün batımı. Göle gölgesi düşen kent çoktan orada güneşle vedalaşmış. Martıların çoğu da öyle... Ama bir tanesi 'o' andaki en parlak izi aracılığıyla güneşe bir veda mesajı bırakıyor. Su da bu hoş ve ender anı yansımayla güzelleştiriyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Khost adlı bölgede bir intihar eylemcisi polis konvoyu, yanından geçerken üzerindeki bombayı patlattı. 4 sivil öldü, 35 kişi de yaralandı. Ölenler arasında bulunan bir gencin ayakkabılarından biri ve takkesi, onları giyenin dile getiremediği bir yakınma gibi, onları giyenin söyleyemediği erken biten hayat yolculuğuna bir ağıt gibi yol üzerindeydi. (AP / Nashanuddin Khan)

Irak'ta Amerikan ve Irak ordularından birlikler, başkent Bağdat yakınlarındaki Sadr City'de operasyonlar yaptılar. Bu operasyonlardan birinde AP Photo'dan Maya Alleruzo, dışarıdaki Amerikalı askerleri seyreden kız çocuğunu fotoğrafladı. Askerlerin, içerdeki karanlıkla bütünleşen camdaki yansımaları korkulu bir rüyanın figürleri gibi, 'o' anda kız çocuğunun bakışlarını haklı çıkarmaktaydı. Ya da foto-muhabir bilmeden kız çocuğunun bulanık zihnindeki korkuya tercüman olmak isteyen bir 'o' anı, zamanın akıl ermez gizli sırlarından birini yakalamıştı. (AP / Maya Alleruzzo)

İspanya'nın başkenti Madrit'teki Atocha İstasyonu. Bu fotoğraf 11 Mart günü çekildi. Burası tam da 11 mart 2004 günü meydana gelen 191 kişinin öldüğü el kaide bağlantılı bombalı saldırının meydana geldiği yerdi. O saldırı yolcuların kalabalık olduğu saatte olmuştu. AP Photo'dan Daniel Ochoa de Olza, gecenin sakin saatlerinden birinde kamerasının örtücüsünü uygun ayarlayınca gündelik hayatın perona tutunmaya çalıştığı, ölenlerin güçsüz isyanlarınınsa ışıksız alanlarda inlediği anlardan birini yakaladı. (AP / Daniel Ochoa de

Avustralya'nın Sydney kentinde Kanada Konsolosluğu önünde fok avını protesto eyleminden bir enstantane. Bir hayvan hakları eylemcisi avlanan bir foku canlandırıyor. Geride gerçek manzara olunca berideki modelin üzerindeki boyaya düşen ışık taklide yüz vermiyor ve kompozisyondaki etkileme görevini yerine getirmiyor. Ama 'o' ana biraz bakınca farkedilmeyi bekleyen gözlerdeki duru samimiyet bu sorunu gideriyor. (AP / Paul Miller)

Almanya, Berlin... Bir görevli tarih müzesinin camdan tavanını temizliyor. (AP / Jan Bauer

Modacı Faruk Saraç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı mehteran bölüğü'nün giysilerini yeniledi. Bu olayın tanımını amacıyla modacının İstanbul Levent'teki mağazası önünde bir gösteri de yapıldı. Sabah Gazetesi'nden Mehmet Çalışkan bölüğün bir borazana yansımasını fotoğralarken fiziğin ya da optiğin adeta kıkırdayarak eğlendiği anlardan birini yakaladı. Bir şeylerin, aklımıza yatmayan ama bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz sahneyi hatırlatan görüntünün birinin farketmesini istediği anı... İnsanların moleküllerine ayrılarak geçmiş tarafından emildiği anı.

Günün ilk fotoğrafı Filistin'den... Batı Şeria'daki Eriho şehri yakınlarındaki Yehuda Çölü'nde kurulu bir kampta çekilmiş... Bir bedevi devesiyle yürüyor... Bu çöl Kudüs'ün kuzeybatısında yer alıyor... Güneyinde Beytüllahem ve El Halil doğusunda da Eriha tepeleri var... Ve bir çevre örgütü olan 'yeryüzü dostları' İsrail'in inşasına devam etmeyi planladığı güvenlik bariyerinin bu çölden geçerek İsrail yerleşim bölgesi Maleh Audimim'i tahrip edeceğini söylüyor... İsrail'se bariyerlerin güvenlik açısından kaçınılmaz olduğunu savunuyor... (AP / Emilio Morenatti

Sırada Orta Amerika'dan bir o an var... Son yıllarda Amerika'nın arka bahçesi ülkelerde başlayan solcu hükümetler dönemine Nikaragua d katılmıştı... Eski solcu gerilla Daniel Ortega Devlet Başkanı olmuştu... Ancak devraldığı Nikaragua açlık ve yoksulluk çekiyor... Ve işin ilginci solcu lider bunun için IMF ve Dünya Bankası'ndan yardım istedi... Ve dün masaya oturdular... Amaç Nikaragua'da sık rastlanan bu fotoğraftaki gibi yaşamlara son verebilmek için mücadele gücü elde edebilmek... Managua sokaklarında çekilen bu fotoğraf da mücadelenin acilliğini ve gereklililiğini vurgulamaya yetiyor zaten... (AP / Esteban Felix)

Fotoğraftaki adam bir sinema dublörü... Adı Al Batista... Ama Filipinler'de Almario Villegas adını kullanıyor... O anda bir mahkeme salonunun ikinci kat penceresinden atlamaya çalışıyor... Bir elinde silah, diğerinde el bombası var... Zira eşiyle birlikte 4 kişiyi rehin almış... Ve tam da filipinler polisi rehineleri kurtarmak için mahkeme salonuna operasyon düzenlerken çekilmiş... O da kaçma çabası içinde... Ve deklanşöre basıldığı anda bir göz yanılsaması oluşmuş... Ve adamın bacaklarıyla vücudu ayrıymış gibi yansımış o anda... Sonuca gelince: Rehineler kurtarıldı, korsanlar yakalandı... (AP / Aaron Favila)

Günün son fotoğrafı Hindistan'dan... Her yıl ülkenin bazı bölgelerinde bir hafta boyunca düzenlenen bir festivalde çekilmiş... Hindu geleneğinde 'renklerin festivali' adı verilen bu kutlamalarda insanlar yüzlerine ve vücutlarına çeşitli boyalar sürüyor... Bu festivalin son gününe daha fazla önem veriliyor... Ve parlak altın sarısı renkler kullanılıyor... Bopal'daki bu o anda da bir arkadan elleri uzanan biri bu gencin yüzünü boyuyor son gün için... (AP / Prakash Hatvalne)

Afganistan'daki Kadınlar Günü etkinliğinde Birleşmiş Milletler yetkilileri kadınlara çiçekler sunmuş. İçlerinden biri de almış. AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool, adeta Afganistan'da kadın olma gerçeğini anlatmak amacıyla keşfedilmeyi bekleyen 'o' anı ve kareyi yakalıyor. Açıklayalım... Kabaca Afganistan'da kadınların durumu içler acısı. Ve birkaç ayrıntı. Evliliklerin 5'te 2'si zorla... Evlenen kadınların yüzde 45'i 18 yaşında. Her 3 kadından biri dövülüyor, sekse zorlanıyor. Bunu yapanların çoğunluğu aile içinden biri veya kadının tanıdığı bir kişi. Ve bütün bu zulüm dört duvar arasında yaşanıyor, aile içinde kalıyor, dışarıya aktarılmıyor. Sanırız bütün bu bilgiler kadının çiçekleri tutan elindeki tedirginliği aydınlatıyor hatta belki 'o' ana hareket veriyor. Hani biraz daha bilgi versek sarı güller düşecek... Burkaların içinden uzanan el 'o' anda teselli olamayan bir insanın yüz ifadesinin temsilcisi gibi duruyor. (AP photo / Rafiq Maqbool)

Hindistan... Agra kenti... Yamuna Nehri kıyısında meslektaşımız, serpme ağını atan adamla, bir aşk anıtını, ünlü Tac Mahal'i aynı kareye yerleştiriyor. Mugal İmparatoru Şah Cihan'ın ölen eşi Mümtaz için inşa ettirdiği yapının suya yüzyıllardır biteviye düşürdüğü saf ve pürüzsüz ağıtla, gündelik hayatın endişesi bir araya geliyor. (Adel Halim / Reuters

Filistin'de Batı Şeria'daki El Halil Kenti'nde o sırada yahudi yerleşimciler Purim Bayramı nedeniyle İsrail askerlerinin gözetimi altında eğleniyorlardı. AP foto-muhabiri Oded Balilty bu 'o' anı yakaladı. O coğrafyada ve o ortamda eğlencenin tedirgin olduğu anı. (AP photo / Oded Balilty

Hindistan'da Bombay'daki Kutsal Renkler Festivali'nden bir kare. İnsanların birbirlerine renkli boyalar sürdükleri ya da serptikleri eğlence sırasında yorgunluktan mı? Ya da başka bir neden mi? Bilinmez; gözler dalgın. Ama neşe, bütün içtenliği ve coşkusuyla ağızdan yayılıp üstün geliyor ve 'o' anın hakkını veriyor. (AP photo / Gautam Singh)

Birleşik Devletler'in Florida Eyaleti'nde St.Louis Cardinals beyzbol takımının oyuncuları vuruş antrenmanında. AP photo'dan Charlie Riedel, öndeki gölgeyi ve gerideki silüeti bir araya getiriyor. Böylece hareketlerin anlık olarak çekilip gitmeden önce duvarda ve zamanda bıraktığı izleri kayda geçiriyor. (AP photo/ Charlie Riedel)

'Toplumsal yaşantının özetleniverdiği yerlerdir pazar yerleri' diye bir düşünce varsa eğer bunu kanıtlayan bir 'o' an... Fas'ın Marakeş Kenti'nde alışverişe çıkanlar, satıcılar, yılan oynatıcılar, falcılar ve diğerleri hep birlikte yansıttıkları ışıklarla bir şark masalı anlatıyorlar. Mükemmel, dengeli ışık ve enstantane ayarıyla 'o' anı yakalayan Reuters'tan Rafael Marchante bir başka ayrıntıyı da karşımıza çıkarıyor. Işıktan masalı gökyüzü de dinliyor. (Rafael Marchante / Reuters

Son öpücük
Fotoğraf İran'dan... Binlerce insanın öldüğü deprem sonrasında Bam kentinde çekilmiş bir ‘o’ an. Enkaz altında kalan küçük bir kız çocuğu ve hemen yanıbaşında da annesinin en acılı ‘o’ anı. Son kez olsun yerde cansız yatan çocuğunu öpüyor.







Remedios Mamani Bolivya'nın başkenti La Paz'ın dış mahallelerinden birinde küçük bir lokanta işletiyor. Fotoğrafı çeken Dado Galdieri'ye yakınıyor. Öğle servisi için yemek hazırlanacak ama sıvılaştırılmış doğal gaz dağıtan tüpçü gelmemiş. Oysa ülkesi Güney Amerika'nın ikinci büyük doğal gaz üreticisi... Devlet başkanı Evo Morales ülkenin bütün doğal kaynaklarını devletleştirmişti. Ardından Bolivya varlık içinde yokluk çekmeye başlamış, sıvılaştırılmış doğal gaz dağıtımı aksamıştı.bayan mamanı, arkadaki koca kentin küçümsediği kendi kocaman sorununu böyle anlatmış, foto-muhabir Dado Galdieri de çelişkiler dünyamızın kenarda köşede kalmış bu küçücük hayalkırıklığınının gerçek boyutunu bize sunmuştu. (AP photo / Dado Galdieri)

İnsanlar yaşam alanlarına kayak tesisi kurmuş. Birleşik Devletler'in Maine Eyaleti'ndeki Sunday River kayak parkuru burası... O sırada ulusal kayak şampiyonası'nda sporcular büyük slalom pistinde alışma antrenmanları yapıyor. Elbette kırmızı sincap kaçıyor. Ama Russ Dillingham öyle bir an yakalıyor ki 'o' an, küçücük ev sahibinin davetsiz işgalciler hakkındaki kocaman 'bıktım sizden' edasının fotoğrafı oluyor.(AP photo / Russ

Endonezya'ya bağlı Sumatra Adası'nda 6 Mart günü meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından yıkımın fotoğrafları gelmeye başladı. Bu satırlar yazılırken ölü sayısı 70'ti. AP foto-muhabiri Ahmet İbrahim, yıkıntılar arasında evinde işe yarar eşyayı çıkarmaya uğraşan bir adamı fotoğrafladı. O açıdan ve 'o' anda ışık, enkazın bütün ayrıntılarını yoklayıp foto-muhabirin kamerasına izler bırakmaktaydı. Buna zihnen enkaza dönüşen adam da dahildi. O yüzden 'o' ana bakınca adam, enkazın içinden ayırt edilememekteydi. (AP photo / Ahmet İbrahim)

Bağdat'ı bilen meslektaşlarımız olayı duyunca 'Ah orası da mı?' dediler. Irak'taki terör, başkent Bağdat'ta Mutanabi diye bilinen Sahaflar Çarşısı'nı da hedefleri arasına alıp ülkenin aydınlarının uğrak yerlerinden birine daha saldırdı. Fotoğraf bu saldırıdan sonra çekildi. Giderek nefessiz kalan bir ülkenin ışığının da örselendiğini, yok olmaya yüz tuttuğunu ve orada bilginin de yasta olduğunu anlatan bir 'o' andı... (AP photo / Khalid Mohammed)

Filipinler'in başkenti Manila'da Devlet Başkanı Arroyo'nun terör bahanesiyle sivil hakları kısıtlamasına karşı düzenlenen gösteride AP foto-muhabiri Aaron Favila bir kız çocuğuna odaklanmış. Çocuk hüzünlü ama o yaştaki bir çocuğun olanları anladığı şüpheli. Ama başını örttüğü pankarttaki hak arama kaygısı, çocuğun yüzünde kalan ışığa sinmiş... (AP photo / Aaron Favila)

Tayvan'da Tanrı Handan rolündeki adam, dini bir tören sırasında etrafında patlayan havai fişekler arasında... Tayvan folkloründe Handan, refah, zenginlik Tanrısı. İnanışa göre, bu Tanrı soğuktan çok korkuyor. Bu nedenle törenlerde Tanrı Handan'ı sıcak tutabilmek amacıyla o role soyunmuş kişilerin etrafında havai fişekler patlatılıyor. Yani gözleri geleneğe göre elindeki dalla değil de, duruma göre gözlükle korunan tanrı handan 'o' anda hoşnut edilmiş oluyor.(AP photo / Jerome Favre)

Testileri doldurup çıkacaklar. Hindistan'da Bhopal'de kızlar su kuyusuna iniyor. Giysilerinin renkleri insani temel özgürlük arzularının çekingen sesi gibi... Foto-muhabir meslektaşımız, taşlara duyarsızlık ve zorluk dekoru olma görevini vermiş. Bu fotoğraf, Dünya Kadınlar Günü haberleri için AP ajansı tarafından abonelerine önerdiği kareler arasında bulunuyor. (AP photo)

Bir sorun yok... Sadece morların, yeşillerin, lacivertlerin koyu kırmızıların daha yoğun serpildiği veya sürüldüğü bir yerde bulunmuş o kadar. Hindistan'da baharın gelişi şerefine yapılan Renkler Festivali sırasında Kalkütalı bir kız renkli boya tozu serpme ve sürme tantanasından kurtulduktan hemen sonra gözlerinde hınzırlık ışıkları, boya atacak veya sürecek birini arıyor. (AP photo / Sucheta Das)

Ekonomisi rakip ülkeleri ürkütecek boyutlarda büyüyen çin,bunu sürdürebilmek için gerekli hampetrolü mümkün olduğunca kendi kaynaklarından karşılamak konusunda sıkıntı çekiyor. Çin yönetimi yerli petrol üretimini artırmak için ülkedeki rejim gözönüne alındığında köklü bir dönüşüm sergiledi. 9 ülkeden petrol firmalarına arama ve çıkarma çalışmaları için izin verdi. AP Ajansı bu gelişmeyi duyururken Laiohe Petrol Bölgesi'nde bir işçiyi gösteren bu fotoğrafı abonelerine önerdi. Belki de ajansın fotoğraf editörü, işçinin yüzünde Çin'in petrol telaşından bir şeyler gördü. (AP photo)

Kanada'da Toronto yakınlarındaki Simcoe gölünün donmuş yüzeyinde bir yelken kayakçısı, günün erken saatlerinde tabiatın soluğundaki halis gücün keyfini çıkarıyor. Tabiat da adeta kendisine zararsız bu eğlenceyi takdirle kucaklıyor. Işık uçurtmanın ipini, sisse kayakçıyı sarmalıyor. (AP photo / Toronto Star, Charla Jones)

Birleşik Devletler'in Wyoming Eyaleti'nde bir ipekkuyruk kuşu, yabani elma ağacının uç dallarından birinde kopardığı meyveyi havaya fırlatıp uygun konuma getirdikten sonra yutmak üzere. Yerel gazete the Sheridan Press'ten Ryan Brennecke, uzaktan ve olabildiğince hızlı örtücü ayarıyla ancak bu kadarını elde edebiliyor. Ama yine de normal gözle yakalanamayacak bir zaman diliminde gerçekleşen 10 tam puanlık aletli jimnastik ve akrobasi kombinasyonunu, birleşimini bizlere gösterebiliyor. (AP photo / The Sheridan Press, Ryan Brennecke)

Burası Orta Amerika ülkelerinden nikaragua'nın başkenti Managua yakınlarındaki Xolotlan Gölü. Göl, 1950'de başlayan sanayileşme yüzünden ağır bir kirliliğe uğramış. Buna rağmen bir grup insan gölde balıkçılık yapmaya ve zehirli metaller içeren balıkları yemeye devam etmiş. AP foto-muhabiri Esteban Felix de bu insanların yaşamlarını fotoğraflamaya yöreye gitmiş. Gün batımında iki balıkçının ağ toplamasını fotoğraflarken, gölün can çekişirkenki umutsuz nefesini, yoksul ağın boşvermişliğini ve balıkçıların umutları boşalmış bedenlerinden geriye kalan alışkanlığı anlatan 'o' anı yakalamış. (AP photo / Esteban Felix)

Meksika... Valladolid Kenti yakınlarındaki Chichen Itza Maya kalıntıları arasında yer alan bir piramit. Bu yapı, dünyanın yeni 7 harikası anketinde 21 finalist arasında. AP foto muhabiri Israel Leal, ışıklandırılmış piramiti öyle bir açıdan çekiyor ki, yapının veya o yapıyı yapanların sadece bugünkü değil, yüzlerce yıllık iddiasını gösteriyor. (AP / Israel Leal)

Fotoğrafın kahramanının içinde bulunduğu durumu anlatan bir ‘o’ an... Kongolu bu çocuk, Bunia Havaalanı’nda kendisini daha güvenli bir yere götürecek uçaklara bakıyor. Foto muhabiri de, çocuğun görüntüsüyle kısa vadeli geleceği arasındaki keskin çizgileri vurgulamayı böyle başarıyor.

Kudüs'te, Ortodoks Yahudiler diye bilinen topluluğun çocukları okulda dua ediyorlar. Daha doğrusu İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat'ın ölmesi için dua ettiriliyorlar. İçlerinden bu konuda en coşkulu olanı dikkat çekiyor. Ve duyarlı bir bakış, 'o' anı,o yaştakilere bu tür işleri, hem de din adına yaptıranlara karşı bir isyan haykırışı gibi görmek istiyor. (AP / Oded Balilty)

Çocukların bakışları aracılığıyla, bilinen bütün duyguların en yaygın görünümlerinin biraraya geldiği bir 'o' an... Umut, hüzün, merak, şaşkınlık ve korku 'o' anda hep birlikte sahne almış. Ama başroldeki açlık haliyle en önde. Zaten 'o' an, dünya düzeni kumpanyasının pek ilgi görmeyen ama en önemli oyunlarından biri olan açlığı anlatıyor. Afrika'da Mozambik'te 500 bin kişiyi etkileyen sellerde evsiz kalanların sığındığı kamplardan birinde çocuklar yemek dağıtımını bekliyor. Bütün bunlara neden olan küresel ısınma da belli belirsiz ama jilet gibi keskin renksiz kanatan yağmur izleriyle sahnedeki yerini alıyor. (Grant Neuenburg / Reuters)

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO, 21 Şubat'ı Uluslararası Anadil Günü olarak ilan etti. İnsanlığın en değerli, en somut kültürel miraslarından biri olan anadilin korunmasının önemi ve bunun karşılıklı anlayış ve barışa katkısı 2000 yılından beri her 21 Şubat'ta çeşitli etkinliklerle gündeme getiriliyor. O sırada Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Filistinli göçmen gençler, Romence dersi sırasında uluslararası anadil etkinliğine katılıyor. Filistinliler, Romence dersi ve ana dil etkinliği... Çelişki sözkonusu... 'O' an da, adeta bunu vurguluyor. AP foto-muhabiri Vadim Ghirda, anadilin göçmenliğinin ve göçmenliğin kendisinin kenarda köşede kalmışlığını ışığın az olduğu yerdeki gencin yüzünde bulup karşımıza çıkarıyor. (AP Photo/ Vadim Ghirda

Bağdat'ın Güneydoğu'sundaki polis üssünde bir Iraklı polis, üsten havalanan ABD ordusu helikopterini izliyor. 'O' an, Irak'taki gerçeğin bir bölümünün özeti gibi... Amerika'nın varlığı ve işgalin Irak'ta kaldırdığı toz, duman; silahın bu ülkenin gündeminde sahnenin gözde yerlerinden birinde duruşu ve terör, şiddet karanlığının Iraklıyı adeta yutuşu; öfke ve çaresizlik ışığının yüz ifadesinde ama özellikle de kısılan gözde kendini göstermeye çalışması. (Carlos Berria / Reuters)

Kompozisyon açısından çok dikkat çekici iyi bir fotoğraf. Ama 'o' an fotoğrafları genellikle mekanın niteliklerini de taşıyor. Burası Japonya'nın başkenti Tokyo'daki ünlü Ginza Alışveriş Merkezi. Ginza Teknoloji ürünleri ağırlıklı bir pazar yeri.kaldırımdan yürüyen ama camın yapısından ötürü deforme olan adam figürü sanki teknolojinin bu mekandaki ağırlığını yansıtıyor. (Toru Hanai / Reuters)

Hindistan burası. Ahmedabad yakınlarında bir köy. Bu insanlar, ayıkladıkları her 20 kilo biber için Yeni Türk Lirasıyla 250 kuruş alıyor. Sanki 'o' anda biberlerin oluşturduğu dekor emeğin sömürülüşünün, duyarsızlığın simgesi oluveriyor. Belki de bu yüzden, biberlerin duyarsızlığı üstlenmesinden ötürü kadın işçi, 'o' anda kırmızıya bürünmüş acı biber dokusundan keskin çizgilerle ayrılıyor. (AP / Ajit Solanki)

Birleşik Devletler'in Kuzey Dakota Eyaleti'nde Bismark kentinde başarılı Guiness rekoru denemesinden bir enstantane. 9 bin kişi aynı anda kolları ve bacaklarını oynatarak kar üzerinde melek izleri bırakmaya çalışıyorlar. Çocuksu bir eylem... Zaten yukardan fotoğraflanınca bir rekor denemesinden çok sabırlı bir çocuğun çizip boyadığı çoşkulu resim gibi görünüyorlar. (AP / Will Kincaid)

İsveç'in Are kentinde düzenlenen ''efsaneler kayak yarışları''nda bir sporcu atlayışta. Foto-muhabir Pontus Lundahl, hareketi ışık kaynağını karşısına alarak fotoğraflıyor. Böylelikle ışığın sporcuyu saçlarından tutarak yakaladığı ve adeta bedeni etrafında keskin kenar çizgileri oluşturduğu anlardan birini de kayda geçiriyor. (AP / Pontus Lundahl)

Beş yaşında bir kız çocuğu... Adı Florcita... Nikaragua'da yaşıyor. Hikayesinin büyük bölümü, yumuşacık masum yüz hatlarının içini dolduran karanlıkta bulunuyor. Florcita annesi babası AİDS'den ölen bir yetim. Kendisi de HIV taşıyıcısı. Florcita'ya anneannesi bakıyor. Okula başlamış ama öteki çocukların velileri Florcita'nın okuldan çıkarılması için öğretmenlere baskı yapmış. Anneannesi de buna karşılık yetkililere başvurarak torununun yeniden okula kabulunu sağlamış. Küçük kızın hikayesinin biraz iyimserlik taşıyan bu bölümü de alnı ve gözkapaklarına düşen okşayıcı sıcak ışıkta yer almış. (AP / Esteban Felix)

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki mahallelerden birinde çocuklar evlerine su taşıyorlar. Işığın 'o' ana düşüş açısı, çocukların çocukluktan feragat etmelerinin 'o' andaki boyutu, etraflarındaki tabiatın 'o' ana yaydığı duyarsızlık biraraya gelmiş. Sonuçta 'o' an, ülkelerinin makus, kötü talihinin ve yokluklarının sırtlarına binişinin fotoğrafı olmuş. (AP / Rafiq Maqbool)

NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu'yla çekilmiş kızılötesi fotoğrafta Helix Nebulası, kozmik olarak yakınlardan, yani 700 ışık yılı öteden veya 700 yıl öncesinden lakabına yakışır bir poz daha veriyor. Ortadaki minicik beyaz nokta halindeki cesedi, bu kalıntıyı çevreleyen çekirdeğin açık kırmızı halkası, patlamasının izi kırmızı sıcak gazlar ve uzaya yaydığı yeşil-mavi gaz bulutu görülebiliyor. Ama fotoğraf, ölmüş bir yıldızımsının kozmik son nefesi olarak değil de ''Tanrı’nın Gözü'' lakabını kanıtlamaya çalışan bir oluşum olarak karşımızda duruyor. (AP / HO / NASA)

Çin'deki Çhendu Panda Yetiştirme Merkezi'nde 2006 yılındaki başarılı ve rekor sayılabilecek suni döllemenin ürünleri yavrulardan 5'i öğle yemeğinde. Sözünü ettiğimiz merkez 2006 yılında 34 yavru elde etmiş. Bunlardan 30'u yaşamayı başarmış. Ve anlaşılan, hayatta kalanlar, biberondan süt içmeyi de iyi öğrenmiş. (AP)

Dostlar mı? Yoksa sevgililer mi? En azından birbirlerini sevdikleri anlaşılıyor. İki safkan arap atı, Beyrut Hipodromu’ndaki ahırda koklaşıyor. Duvardaki, kapılardaki bakımsızlık izlerinden mi bilinmez bir türlü rahat yüzü görmeyen yaralı Beyrut'un hüznü de o arada poz veriyor. (AP Photo / Bela Szandelszky)

Siyah-beyaz'ın fotoğraftaki ve haber fotoğrafındaki yerini asla yitirmeyeceğini gösteren bir seçim daha... Haber fotoğrafı ikincisi... Danimarka'da yayımlanan Politiken gazetesi foto-muhabiri Jan Grarup deklanşöre bastığında bir grup Sudanlı kadın Darfur'dan kaçıp Çad sınırını geçiyordu. Her biri hareketleriyle, yüz ifadeleriyle kendi felaketlerini 'o' ana getiriyordu. 'O' an bununla da kalmıyor, adeta geride kalan binlerin ışığa yüklenmiş umutsuzluk zerrelerini de karşımıza çıkarıyordu. (AP photo / Jan Grarup / Politiken)

Yine iki çocuk. Yer Irak’ın başkenti Bağdat. Amerikan askerleri bu çocukların evine baskın düzenlemiş ve babaları da tutuklanmış. Bu fotoğrafta özellikle kardeşlerin küçük olanına bakınca insanın içi eğiliyor. Ama Amerikalı askerlerin dimdik duruşu, üst tarafındaki kayıtsız görüntünün ipuçlarını veriyor. ‘O’ an, “Amerikalı fotoğraftan çıksa, bir de oalya bu taraftan baksa içi ne kadar eğilir?” diye bir soru da sorduruyor

Çin'de Şanghay'da muhtemelen amatör bir yatırımcı borsa'daki durumu yansıtan elektronik tabelaya bakıyor. Çin'deki yeni yıl tatilinden sonra açılan borsa o sırada yükseliyor ve rekora gidiyor. Buradan bakıldığında yatırımcının memnuniyeti görünmüyor. Ama 'o' an, bakımsız ellere yansıyan tedirgin küçük yatırımcı umudunu aktarabiliyor. (AP

Çek Cumhuriyeti'nin Liberec Kenti'ndeki hayvanat bahçesinde bir yavru Hamadriyas Babunu yemekle meşgul. Annesinin 'o' ana yayılmış korumacı varlığı ve bakışları altında... (AP / ctk, Radek Petrasek)

Rusya'nın St.Petersburg kentinde Finlandiya Körfezi’nde bir amatör, denizin donduğu yerde gün batımında ve eksi 20 derece civarındaki soğuktan korunmak için kurduğu amatör çadırın içinde balık tutuyor. Havanın soğukluğu ağır basıyor. Sıcak renkler salmasına ve onca çabasına rağmen güneş 'o' anda çaresiz görünüyor. Naylon torba buz kalıbı kılığına bürünüyor. Ve oradan geçen kuş, adamın yalnızlığını kırarken ,'o' anın sarı soğuğuna da bir özgürlük sıcaklığı konduruyor. (AP / Dmitry Lovetsky)

Kolombiya'da başkent Bogota yakınlarındaki Cota adlı bölgede sabah saatleri... Bölgede gündüzleri aşırı sıcaktan orman ve çalı yangınları çıkıyor. Geceleri meydana gelen don olayları ise tarım ürünlerine zarar veriyor. Yeni yeni dağılmaya başlayan sis bu sıra dışı hava koşullarından şaşkın ağaçları adeta teselli ederken, 'o' anın üst bölümüne de manzaraya bakanlar için bir izlenimci resim rötuşu atıyor. 'O' anın gerçeğini yansıtmaksa suya kalıyor. (AP / William Fernando Martinez)

Fotoğraf finlandiya'da dünya kayak şampiyonası sırasında çekildi. Kayak sporu herzaman tehlikeli sporlardan biri olarak bilinir, bu fotoğraf da bunu kanıtlar nitelikte. Avusturyalı sporcu ilk atlayışını gerçekleştirmiş ama şiddetli rüzgarın kurbanı olmuş. Havadayken rüzgar yüzünden dengesini kaybeden ve kafası üstü piste çakılan sporcunun kişisel felaketinin başladığı o an...

Dünya ‘o’ anı izlerken
Dünyamızın ne kadar küçüldüğünü gösteren bir o an... Elele tutuşmuş iki sevgili ve doktor muayenesinden geçirilen bir diktatörün aciz ‘o’ anı aynı karede buluşmuş. Fotoğraf Hong Kong'un kalabalık caddelerinden birinde çekilmiş. Bu iki sevgili gibi herkes durmuş caddede... Onları durduran bu dev ekrandaki Saddam görüntüleri... Tüm dünyada olduğu gibi Hong Kong'da da ''bu ibret tablosu'' herkesin kanını donduruyor.

AFGAN ÇOCUKLAR
Davetsiz misafir
Avustralya'da hayvanat bahçesinde çekilen bir ‘o’ an. Hayvanat bahçesinin 11 yaşındaki gergedanı afiyetle yemeğini yerken yanıbaşında davetsiz bir misafir beliriveriyor… Ancak bu davetsiz misafir gergedanın dikkatini fazlasıyla çekince, ikisi arasındaki bu bakışmaya fotoğrafçının objektifi de katılıyor.
11 Eylül'den sonra çok sıcak günlerin yaşandığı Başkent Kabil'de silahlar tam anlamıyla susmadı. Ama bugünlerde hava biraz soğudu. Sıcak çatışmalarda yakılıp yıkılan kentteki bu adam da ısınabilmek için ateş yakmış. Fotoğrafa ilk bakışta yanan bir adamın görüntüsü izlenimi veriyor ya da bir adamın ateşle dansı da diyebiliriz bu ‘o’ ana

http://mateser.blogcu.com

Hindistan'da Siliguri'de ölümlere, çatışmalara yolaçan bir sorun var. Merkezi hükümet bölgede bir endüstri parkı kurmak istiyor. Parkın kurulması için seçilen alandaki toprak sahibi çiftçilerse buna karşı çıkıyor. Bu çiftçilerden 14'ü yakın geçmişte öldürüldü. Bunu protesto için düzenlenen gösteride olaylar çıktı. Göstericiler otobüsleri yaktı ve tahrip etti. Tahrip edilen otobüslerden birinin sahibi ve şöförü, ekmek teknesinden kalanları inceliyor. 'O' an acı gülümsemenin ne olduğunun tipik bir örneği olarak karşımızda duruyor. Dudaklar gülümseme çizgisi oluşturmuş ama gözler karşıdan gelen ışığı bile emecek kadar güçlü ve geniş hacimli bir üzüntü deposunun dışarıya açılan penceresi olmuş. (AP / Tamal Roy)

Sudan Darfur'da Niyala'da hastane önünde bekleyenler arasında bu insanlar... Annesi su içiriyor. Şişe kapağıyla... Zaman Gazetesi'nden Kürşad Bayhan'ın fotoğrafı... Darfur'da arap kökenli militanların saldırıları üzerine göçetmek zorunda kalan 3 milyona yakın insanın yaşadığı büyük krizde, kriz içinde kriz yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, hali vakti yerinde dünyayı yardım için sürekli uyarıyor. Zira yardımların düzeyi böyle giderse, göz göre göre bir felaketin kapıda olduğu belirtiliyor. Belki de 'o' an, dünyanın ilgisinin düzeyini söylüyor. Belki de 'o' an oradaki su yokluğunu değil, hali vakti yerinde dünyadaki duyarlılık yokluğunu gösteriyor. (Kürşad Bayhan - Zaman Gazetesi)

Bu 'o' ana bakınca haber fotoğrafında sorunlu bölgelerdeki meseleleri, sadece insanlar, bakışlar, koşullar değil, oralardaki tabiat ve ışık da mı anlatmaya çalışıyor diye düşünmeden edemiyor insan... Yine aynı bölge... Darfur... Bu kez bir mülteci kampı objektifin arkasında aynı isim; Kürşad Bayhan... Ve sanki yine aynı mesaj... 'O' an, Darfurluların yalnızlığını çağrıştırıyor. İnsani krizin mağdurları ve bu insanların altına sığındığı kurumuş, duyarsız görünen dev ağaçlar. (Kürşad Bayhan - Zaman Gazetesi)

Bahar ekinoksunda yani güneşin dünyaya en uzak mesafede bulunduğu günde veya başka bir deyişle geceyle gündüzün eşit olduğu günde Meksika'da Teoti-hua-kan'daki Güneş Piramiti'nde çekildi fotoğraf. Kadının yaptığı antik Aztek uygarlığından gelen bir inanıştan kaynaklanıyor... Güneş nazlı... İlk solgun ışıklarıyla adeta o özel anı şöyle bir yokluyor. O sırada piramitin tepesinde bulunan diğerleri gibi bu kadın da Ekinoks gününde ilk güneş ışıklarını almanın ayrı bir enerji vereceğine inanıyor. Bedeni çekilmiş aradan sanki. Parmak uçlarından saçının tellerine kadar geride kalan izi yani silueti, bütün ruhuyla umduğunu gösteriyor. (AP Photo/Gregory Bull)
Birleşik Devletler New Mexico eyaletindeki Santa Fe kentinin şanslı çocuklarından 13 yaşındaki Tummy okul dönüşü evinin arka bahçesindeki trambolinde oynuyor. Yerel New Mexican gazetesinden Luis Sanchez Saturno trambolinin altından ışığa karşı fotoğraflayınca oyunun, hareketin, eşyanın ve ağaçların boşluğa işlediği siyah beyaz baskıyı elde ediyor. (AP Photo/The New Mexican, Luis Sanchez Saturno)

Güney Afrika'da bu fotoğrafın çekildiği köyde 3 bin 500 kişi yaşıyormuş ve sadece bir tek çeşmeleri varmış. AP ajansı bu fotoğrafı bugün için, yani dünya su günü için özel olarak çektiği fotoğraflar arasından seçip abonelerine önermiş. Mizansen olduğu görülüyor. Çocuk poz veriyor. Ama afrika'da yaşayan bir insan su elde edebilmek için günde ortalama 5 saat harcıyor. Dünya nüfusunun 6'da biri sağlıklı içme suyundan yoksun bulunuyor. Bu bilgilerle ışık, ve saniyenin 2 binde birini kaplayan kısacık anla zaman, suya duru mübarek bir poz verdiriyor. Bakanlar, kıymetini bilsin diye. (AP /Cathal McNaughton-pa)
Atlantik'te Dominik Cumhuriyeti ve Haiti bir adayı paylaşan iki ülkedir. Haiti perişandır. Dominik'se nispeten daha iyi durumdadır. Bu nedenle Haiti'den binlerce kaçak işçi Dominik'te çalışmaya gitmektedir. Uluslararası insan hakları kuruluşları Dominik Cumhuriyeti'nin Haitili kaçak işçilere sistematik şiddet uyguladığını, dışladığını rapor etmektedir. 'O' andaysa Haiti ile Dominik sınırını oluşturan nehirde Haitili kaçak işçiler Dominik Cumhuriyeti'ne geçmektedir. Dominiklilerle Haititiler arasındaki az önce anlattığımız durumun mikro bir örneği karşımızda durmaktadır. Durumu kötü olan Haitili kaçak işçi, 'o' anda görüldüğü gibi durumu nispeten iyi olan kaçak işçiyi para karşılığında sırtında taşıyarak nehri geçirmektedir. (AP /Ramon Espinosa)

Irak'ta Bağdat'ın sunni bölgesi Gazaliye'de Amerikan askerleri ev ev baskınlar yaptıkları bir operasyona başladılar. Günün ilk ışıklarıyla avunmayı bekleyen gökyüzünün tedirgin olduğu anlardan birinde Amerikalı askerler kurdukları barikata dikenli tel döşüyor. 'O' ansa Irak'taki durumun sureti gibi. 'O' an, bıçakları jilet gibi keskin tellerin Amerika'ya dolandığını hatırlatıyor. (AP /Marko Drobnjakovic)

Gövdesiyle bacaklarını birleştirmiş, kollarını da bacaklarının altından kavuşturmuş takla atarak iniyor. Avustralyalı Melissa Vu, Melbourne'da yapılan dünya yüzme şampiyonasında atlama dalında 10 metre yüksekliğindeki kuleden havuza dalıyor. AP photo'dan Mark Baker, atlıyışı iyi takip edip, kamerasının örtücüsünü biraz açık tutup deklanşöre basınca hareketin zamana bıraktığı harika bir deseni kayda geçiriyor. (AP /Mark Baker)
Çin'de, başkent Pekin'de 10'uncu moda haftasından bir enstantane. Mayo defilesi. Çinliler, bu moda haftası etkinliklerinin, ülkenin çeşitli bölgelerindeki modacıların tasarımlarından oluştuğunu söylüyor. Ama batılı moda kuruluşları, Çinlilerin, tasarımlarını aşırarak kötü malzemeyle ucuza üretip haksız rekabet oluşturduğundan şikayet ediyor. (AP /Elizabeth Dalziel)
Britanya'da ülkenin kuzeydoğusu'nda Gateshead denen yerde A1 karayolu üzerinde ünlü bir heykel vardır. 'Kuzeyin meleği' adlı bu heykel, 20 metre yüksekliğindedir ve Britanya'nın en büyük heykelidir. Heykel, Britanya'da kuzey'in bittiğini güney'in başladığını vurgular. 'Kuzeyin meleği' 20 Mart günü çekilen bu fotoğrafta, 'O' andaysa bölgedeki şiddetli kış koşullarını göstermektedir. (AP /Scott Heppell)

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta budist keşiş çırağı adayları çocuklar ayinde. AP foto-muhabir, meslektaşlarının zaman zaman başvurdukları bir yöntemi uyguluyor. Ayarıyla objektifini modelinden uzaklaştırırken deklanşöre basıyor. Bu tür fotoğraflar genellikle sert ve dinamik çıkar. Modeller çocuklar, olay da uhrevi olunca ondan mıdır bilinmez bu 'o' anı keskin rek çizgileri yerine yumuşak ışık çizgileri beziyor. (AP / Sakchai Lalit)

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da 16 Mart cuma günü şiddetli yağış vardı. Foto-muhabir Jacquelyn Martin, bir yayanın yağmurla mücadelesini fotoğraflarken kamerasını, sert yağmurun yönüne paralel hareket ettirip bu kamera hareketinin 'o' ana ilişkin yorumunu saptadı. (AP / Jacquelyn Martin



Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.



Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nde bir beyzbol karşılaşması sırasında çekildi. Karşılaşma başlamış ama hava biraz soğuk olunca takımların taraftarları maça pek ilgi göstermemiş. Ama sadık taraftarlardan biri takımını yalnız bırakmak istememiş. Boş tribünlerde kendini yalnız hissedince çareyi ''kardan'' bile olsabiraz taraftar toplamakta bulmuş.



Keşmirli kadınlar ve çocukların yüzünde gözyaşları, korku, çaresizlik var. Sorunlu bir coğrafyanın insanları onlar… Fotoğraf da Hindistan askerleri ile ayrılıkçı militanlar arasında yaşanan çatışmanın hemen ardından çekilmiş. Kadınlar, kayıplarına ağlıyorlar, ama yakınlarından birini değil, ''evlerini'' kaybetmişler..



Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimlerinden birinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Şiddetin bitmek bilmediği Ortadoğu’da saldırının ne zaman, nereden geleceği belli olmuyor, fotoğrafa bakılırsa bu defaki bir sokak başındaki buzdolabının içinden geliyor. Bu aslında bir tatbikatın fotoğrafı, yani gerçek bir saldırı fotoğrafı değil. Ancak bu tatbikat bile ölümün nereden geleceğinin oralarda hiç ama hiç belli olmadığını göstermeye yetiyor.



Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Hindistan ordusunda görev yapan labrador cinsi köpekler bir törende gösterilerini sergiliyorlar. Siyah köpeklerin, ortadaki beyaz köpek karşısında böyle saygıyla eğilmeleri kadar dikkat çekici bir ayrıntı daha var fotoğrafta. O da köpeklerin yanıbaşında duran asker… Köpeklerin yaptıklarını çok iyi biliyormuş gibi bir edaları var. Buna rağmen eğitmenleri olan bu asker birşeylerin ters gitmesinden korkuyor




Irak'ın samarra kentinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. 9 yaşındaki ali… yüzünde acı ifadesi var...samarra'daki çatışmalarda yaralanmış. Ama o anda ona daha önce hiç tatmadığı bu fiziksel acıyı bile unutturan bir acıyı da yaşıyor aslında. Çünkü ali, babasının bu çatışmalarda öldüğünü sadece birkaç saniye önce öğrenmiş



Fotoğraf, istanbul’da saldırılara hedef olan ingiliz başkonsolosluğu’nda çekildi. Çevrede öyle bir yıkım var ki, burada ''yaşamla'' bağlantılı hiçbirşey olamazmış gibi geliyor insana. Ama yıkılmak üzere olan binanın kolonlarından birine polis kordonuyla iliştirilmiş çiçekler göze çarpıyor. Ve o anda o binada ve çevresinde birilerinin yaşadığını, orada birilerinin hayatını kaybettiğini ve o kurbanların sevenleri olduğunu hatırlıyor insan.



Ve isviçre'de çekilen bir fotoğraf... Bazılarının işi oldukça zordur. Yüksek bir binanın üzerine dev ilanlar yapıştırmakla görevli bu işçinin işi de hiç kolay görünmüyor. Görenlerin dönüp bir daha bakmasına neden olan bu dev çamaşır ilanını yapıştıran işçi iki ünlü süper modelle iç içe... Sağda naomı campell elinin altında ise danıela pestova.... O anda muzır bir işle meşgul oluyormuş gibi görünüyor ama hayır... Sadece danıela pestova'nın kırışıklarını düzeltiyor…



Ap fotoğrafçısı john moore tarafından sudan'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Fotoğraftaki bir sığır çobanı. ''işiniz ne olursa olsun, hakkını vererek ve özen göstererek yapmanız gerekir'' ilkesinin canlı bir örneği gibi bu çoban. Sığırlarını hastalık taşıyan böceklerden korumak için yakmış bu ateşleri. Sonra da onları rahatsız etmemek istercesine sessizce ayrılıyor oradan.



Fotoğraf Avustralya'nın Melbourne kentinde çekildi. Trafik kurallarına uymak önemlidir, hele kırmızı ışıkta durmak trafiğin düzeni için daha da önemlidir. Fotoğraftaki sürücüler de trafik kurallarına uymuş ve kırmızı ışıkta durmuş. Ama onlarınki biraz mecburiyetten olmuş. Normalde sürücüler polisi görmek için pek hevesli olmaz ama sel sularında arabalarının üzerinde mahsur kalan bu sürücüler gözlerini dikmiş polisin kendilerini kurtarmaya gelmesini bekliyor.


Sıradaki fotoğraf Filipinler’de çekildi. Manila kentinde düzenlenen rodeo şampiyonasında çocuklar için de bir eğlence düşünülmüş: ''Yağlanmış domuzu yakalama yarışması''. Yarışı kazanana verilecek ödül büyük müdür bilinmez ama çocuklar arasında kıyasıya bir rekabet olduğu kesin...



Günün ''o an''larına İsveç'te çekilen bir fotoğrafla son ediyoruz. Soğuk iklimlerin ve coğrafyaların ayrılmaz bir parçasıdır geyiklerin çektiği kızaklar… Fotoğraftaki adam da kızağına kurulmuş soğuğun ve karın tadını çıkarıyor, en azından yüzünden öyle anlaşılıyor. Gülümseyen bu adamın İsveç'i ziyaret eden Çek Devlet Başkanı Vclav Kalus olması ise onun o anda siyasetten uzak olmanın tadını fazlasıyla çıkardığını gösteriyor



İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor


İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor


İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor


Günün ‘o’ anlarına ünlü boksör Muhammed Ali ve aktör Will Smith'in bir fotoğrafıyla devam ediyoruz. Ringe çıktığında rakip tanımayan ünlü boksör bir tanıtım sırasında yine ringde. Ama bu defa Smith ile şakalaşmayı tercih ediyor. Ali filminde, Muhammed Ali'yi canlandıran Will Smith, oldukça keyifli görünüyor. Muhammed Ali’nin yüzündeki ciddi ifadeye bakmayın, o da keyifli anlarından birini yaşıyor



Fotoğraf Berlin'de 16. Avrupa Film Ödülleri’nde çekildi. Fransız yönetmen Claude Chabrol yaşam boyu başarı ödülüne layık görülmüş. Bazen kazanılan ödüller insanları şaşırtır ama Chabrol fazlasıyla şaşırmış hatta biraz da ürkmüş görünüyor.

Afganistan'da Kandahar bölgesindeki Chinar köyünde çocuklar devriye gezen bir Amerikalı askerden şeker istiyor. Aslında asker çocuklara şeker vermiş. Çocuklar biraz daha bekliyor. Umutlu ve de mutlu bakışlar askerden hala kopmamış. Askerse sırtını dönmüş uzaklaşıyor. Çocuklarda da askerde de bir kaç saniye önce yaşanan hoş anların izleri varlığını hala koruyor. Ve AP ajansı'ndan Rafiq Maqbool, bu hoş anlarla askerin Afganistan'daki varlığının gerçek nedeni arasındaki sınırı yakalıyor. Bilim kurgu filmlerinde vardır. Sanki asker görünmez duvarı aşmak üzere... Kareden çıkıp görünmez duvarı aşacak ve savaşın, savaşın ardındaki niyetlerin soğuk alemine geçiş yapacak. (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Amerikan askerlerinin bulunduğu bir başka çertefil yer. Irak'ta Bağdat yakınlarındaki Gazaliye kasabasında Amerikan Ordusu Irak Ordusu ile ev ev aramaya yapıyor. 'O' andaysa bir Amerikalı askerin görüntüsü sokaktaki su birikintisinden yansıyor. Su bikirintisinin yapısından ötürü yansıma, Amerikalı askerin görüntüsününü gerçeğinden saptırıyor. Ama yansımanın adeta bir bataklığın içindeymiş gibi görüntüsü, siluetin biçiminin orasından burasından eprimesi bir başka ve daha önemli gerçeği çağrıştırıyor. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Güney Asya ülkelerinden Myanmar'da ya da başka bir deyişle Burma'da genç bir otoyol işçisi kendisini fotoğraflayan AP muhabiri David Longstreath'e bakarken yüzünde ter damlalarıyla farkına varılmaktan, önemsenmekten memnun; anlık bir mutluluk molası veriyor. Bu mutluluk ve memnuniyet anı, gözlerinin siyah derinliklerindeki puslu yorgunluğun üzerinden teğet geçiyor. (AP Photo/David Longstreath)

Avustralya'daki dünya yüzme şampiyonasında eşgüdümlü yüzme dalında Rusya milli takımı... AP Photo'dan Rob Griffith, insanların zerafetine öykünen suyun çağrısına çevap vermek ister gibi kamerasının örtücüsünü fazla açık tutuyor. Böylelikle havuzun kare içindeki yüzeyi ve yüzücülerin sıçrattıkları sular, 'o' anda ipeksi bir görünüme bürünüyor. (AP Photo/Rob Griffith)
Trinidad'ta Hindistan'la Sri Lanka arasında oynanan dünya kupası maçında turnuvayı düzenleyenlerin işe aldığı bir sanatçı, muhtemelen kanatlı şeytan kılığında gösterisini sunuyor. Kötülüğün iştahlı, parlak ve keskin bakışlarının dışa vurumu dikkat çekiyor. Yani kendisi farkında değil belki ama, zamanın tarif edilemez bir ince aralığında; yani tam da 'o' anda maskesinin altındaki benliğiyle de rolünü yaptığı yaratığa kendini kaptırmış görünüyor. (AP Photo/Aman Sharma)

Birleşik Devletler'in Wisconsin eyaletindeki Lake Winnebago kenti yakınlarındaki parkta tabiat, yukarıdan aşağı inip kendisini orada ziyaret eden bulutun hüzünlü, melankolik öyküsünü dinliyor. Öyle güçlü ki oradaki her varlıkta titreşen bu duyulmaz sohbet dokunuşları; o ortam, parkta gezinenler arasında yer alan gencin hareketini de etkileyip maskaralığı hüzün zerreleriyle sarıyor. (AP Photo/Appleton Post-Crescent, Patrick















































Eğlenceli...































































































































'O ' ANLAR

M ateser

Yakın döğüşteki ustalıklarıyla ünlü Çinli Shaolin keşişleri, İngiltere’nin Başkenti Londra’da sunacakları gösteri öncesinde prova yapıyor. ’O’ an, kasları, bedenleri ve zihinlerindeki duru ustalığın, giysilerinin kıvrımlarına bile sindiğini gösteriyor.

Çin... Ülkenin orta kesiminde Henan Bölgesi'ndeki Zhengzhou kenti yakınları... Bir grup sanatçı, toprakta insan yüzü figürleri oluşturduktan sonra haraketli bir plastik sanat gösterisi sunuyor...

Amerikan ordusunun ağır nakliye helikopteri günlük ikmal için malzeme, erzak ve diğer ihtiyaçları getirmiş. İnmeden bırakmış havalanıyor. İkmali karşılamakla görevli Amerikan askeri de daha fazla toza maruz kalmamak için uzaklaşıyor. Afganistan'ın Güneydoğu Bölgesi burası. NATO birlikleri 120 kilometrekarelik Taliban'a karşı operasyon yapıyor. Bölgede çok zor doğa koşulları var. Taliban'ın nereden karşılarına çıkacağı belirsiz. Merkezi hükümetin varlığını hiç ama hiç hissetmemiş yöre halkı da doğal olarak Taliban'a daha yakın duruyor. Helikopterin kaldırdığı toz ışığı perdeliyor ama 'o' an buna rağmen fotoğraflanınca bir başka perde açılıyor ve NATO'nun bölgedeki görevinin zorluğunu ve bu operasyonla ilgili belirsizliğini anlatan bir sahne karşımıza çıkıyor. (AP Photo / Rafiq Maqbool)
Kudüs'teki Yeniden Doğuş Kilisesi'nde bir Ortodoks Hristiyan hacı paskalya ayinini izliyor. Bu Ortodoks, Etiyopyalı... Kimi kaynaklara göre, Etiyoplalılar, Nuh Peygamber'in soyundan gelme insanlardır. Antik şair Homer Etiyopyalıları, ''suçlanamaz ırk'' olarak tanımlar. Heredot'sa ''adam gibi adamdırlar'' der. Hristiyan inancın bu insanların topraklarında bin 700 yıllık bir geçmişi vardır. İslam tarihinde de şükranla yad edilirler. Zira Hazreti Muhammed döneminde ülkelerine göçeden ilk Müslümanlara, baskılara rağmen iyi davranmışlardır. Ortodoks hacının yüzündeki kalın çizgilerde, ürkek ama derin bakışında adeta bütün bu iyi niyet tarihinin bir özeti yazmaktadır. Işığın en hevesli ve olgun anında deklanşöre basılmıştır. AP Photo'dan Oded Balilty bu portre üzerinde çalışırken adeta bir insanın kendi toplumunun geçmişini özetlediği anı seçmiştir. (AP Photo / Oded Balilty)

Belirli bir ustalığa erişmiş fotoğrafçılar zamanın, belirli bir aralıkta oynadığı oyunları yakalacak birikim ve görme yeteneğine sahipler anlaşılan. Meslektaşımız, kamerasındaki örtücünün açıklığını ve açık kalma süresini uygun ayarlayınca suyun karenin genelinde püsküllere dönüştüğü, sol üst köşedeyse Van Gogh tarzı bir empresyonist tablo oluşturduğu anı yakalıyor. Yani, aslında Hindistan'ın Haydarabat Kenti'nde bir çocuk havuzun fıskiyesi altında eğleniyor. (Reuters)

Birleşik Devletler'in Vermount Eyaleti'ndeki Hancock kasabasındaki çocuklar paskalya tatilinde oyun oynuyor. Netlik açısından usta işi aslında.sallanırlarken hepsi aynı anda önlerinde bulunan su birikintilerindeki yansımalara bakıyorlar. Tam da dalıp gittikleri anda fotoğraflanıyorlar.böylelikle gizemli bir fotoğrafın modelleri oluyorlar. (Bill Greene / The Boston Globe via Redux Pictures)

Birleşik Devletler'in Georgia Eyaleti'nde düzenlenen 2007 Ustalar Golf Turnuvası öncesindeki idmanlardan bir enstantane... İspanyol golfçu Seve Ballesteros, çakıllı bir yamaçtan yaptığı kısa vuruşun akıbetini takip ediyor. (AP Photo / David J. Phillip)

Yine Birleşik Devletler'den bir kare... Pennsylvania Eyaleti'ndeki Strasburg kenti yakınları... Modern yaşamı reddeden Amish Topluluğu'ndan bir çiftçi günün ilk ışıkları eşliğinde atlı arabasıyla yolculukta... Tabiatın bahar günlerinde yaptığı bir sürprizle gece kar yağmış.gökyüzü geceki şakadan ötürü özür dilercesine harika bir sıcak renk deseni sunuyor. Ağaçlar hemen sıcaklığı yakalamış, keyfini çıkarıyor. Çiftlik binası ve tahıl silolarında hala geceki beklenmedik olayın ürpertisi var... (AP Photo / Lancaster New Era, Marty Heisey)

Beyaz örtü, 'o' ana bakanları doğrudan gözlere yönlendiriyor. Ve gözler özellikle karşıdan bir ışık pırıltısını yansıtanı, inancına göre uhrevi bir beklentiyi deşifre ediyor. Bolivyalı bir katolik İspanya Cordoba'da paskalya yortusu öncesi kutsal hafta ayinine katılıyor. Bir tövbekar... Sanki inancına göre, zihnindeki bütün pişmanlıklarının ve beklentilerinin gözlerinde yoğunlaştığı anda fotoğraflanıyor. (AP Photo / Manu Fernandez)

Adı Ashanty... Pennsylvania Eyaleti'ndeki kadın ve bebek hastanesi'nde tedavi görüyor. Erken doğan dördüzlerden biri... Kuvözde ağır yenidoğan sarılığı için mavi ışıkla fototerapi görüyor. Derisinde biriken biluribinlerin parçalanması için... Neredeyse babasının eli kadar. Ama yaşama arzusu nasıl da güçlü. Küçücük, hatta minicik elinden bütün vücut diline yayılan bir meydan okuma edası babasının elinden de büyük bir cüsse sergiliyor. (AP Photo / Marty Heisey)

Pasifik'teki ada ülke Doğu Timor, Endonezya'dan bağımsızlığını kazandığından beri bir türlü rahat yüzü göremedi. Bir ölçüde huzur getirir diye seçimlere gidiliyor. Ama seçim kampanyaları da olaylı geçiyor. Parti mitingleri sırasında rakip partilerin taraftarları gençler arasında çatışmalar oluyor. Başkent Dili'deki bir parti mitinginde gençlerden biri etrafı kolluyor. Işığın geliş açısı gözlerinin orada dışa vuran içindeki öfkenin altını kalın çizgilerle vurguluyor. Sanki bakmıyor da ışığın yardımıyla öfkesi kendini gösterecek en uygun pozu veriyor. (AP Photo / Binsar Bakkara)

Dünya Kriket Şampiyonası turnuvasında İrlanda ile Güney Afrika arasında oynanan maçtan bir ‘o’ an... İrlanda’nın top tutucusu topu yakalayabilmek için atlamış ama başaramamış... Top tutucu ‘o’ anda dağınık görünüyor ama vücut dilinin her cümlesi, acısı ve başarısız girişiminin üzüntüsünü yansıtıyor.

Atatürk’ün pek bilinmeyen fotoğraflarından biri... 1935’te İzmir’den çıktığı Ege ve Akdeniz gezisinde Ege Vapuru’nda salıncakta. Manevi kızı Ülkü de ayaklarına tutunmuş. Bu fotoğraf ve altındaki öyküsü,ntvmsnbc haber portalında iki gün peşpeşe en çok izlenen ve okunan haber oldu... Bakışları her zaman olduğu gibi o kadar güçlü ki bu solgun ‘o’ anda bile küçücük bir noktadan bütün fotoğrafa yayılıyor. Atatürk, bu neşe ve keyif anıyla ‘o’ anları unutmaya başlayışımızı temsil eden solgun fotoğrafta bile bugünlerde sürekli gerilen topluma kendine güveni, huzuru ve mutluluğu hatırlatıyor.

AP Ajansı'ndan Rafiq Maqbool, Amerikan ordusu, daha doğrusu NATO birliklerinin Afganistan'ın uzak köşelerinde yaptığı operasyonlar sırasında harekatları değil, yöre halkının, özellikle de çocukların tepkilerini fotoğraflıyor. Daha doğrusu korkuyu, bu dünyadaki farklı alemlerde olmanın dehşetini belgeliyor. İşte bir tane daha... Zabul Bölgesi'ndeki Baylof Köyü... Amerikalı asker köyün sokaklarında devriye geziyor. 'O' an, foto-muhabirin belgeleme çabasına yardımcı oluyor. Fotoğrafçılık cini, deklanşöre basıldığında korku çığlıklarını da ışığa yükleyip sesi fotoğrafa yerleştiriyor. Aslında asker çocuklarla hemcins... Ama ne fark eder... O koşullarda bir başka dünyadan geldiği için çocukların yoksul alemini sarsıyor. Ve dikkat edin bu sarsıntı da fotoğrafa işleniyor. Duvar, kutuların eğreti duruşları hatta hareketli olduğu için net çıkmayan Amerikalı kadın askerin titrek görüntüsü... Birbirine tamamen yabancı yaratıkların karşılaşmasında yaşanan minik depremin fotoğrafı karşımızda duruyor. (AP Photo / Rafiq Maqbool)

Fotoğraf, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de çekildi. Fotoğraf çekildiğinde 8 Güney Asya ülkesinin lideri yakınlarda bir yerde bir zirve için birarada bulunuyordu. Orada,karenin çekildiği yerde ise Hindistan'ın esir, işçi olarak veya seks kölesi olarak satılmış çocukları bir protesto gösterisi yapıyordu. Gösteride Güney Asya liderleri çocuk ticaretine karşı daha sert tedbirler almaya çağrılıyordu.ap ajansı fotoğrafla gelen alt yazıda bu çocuğun daha yeni özgürlüğüne kavuştuğunu bildiriyordu. Ama ve insan programının sunucusu Hindistan'daki esir çocuklar özgürleşse bile onları yine berbat koşulların beklediğini insan tacirlerinin çocukların peşlerini bırakmadığını biliyordu. Belki 'o' anda çocuğun yemeğine musallat olan sineklerin varlığı bunu anlatıyordu. (AP Photo / Saurabh Das)

Brezilya'nın Rio de Janeiro kenti... Mangueira adlı gecekondu mahallesi... Polis bu mahallede uyuşturucu çetelerine karşı yaptığı operasyonda bir kişiyi öldürünce gece olaylar çıktı. Ertesi sabah, bu fotoğraf çekildi. 'O' anda kadın sadece hurda beyaz eşyayı değil kare içindeki gözönünden kaldırılmak istenen pejmurdeliği de çekmekteydi. Yanık araçlar ve yanmakta olan hayatın içiçe geçtiği bir kareydi... (AP Photo / Silvia Izquierdo)

Serbest İrlanda'nın başkenti Dublin'de Drogheda Sanat Festivali'nden bir enstantane... Bavul içinde bir balerin ve bale sanatçısı monica loughman'ı gösteri uyarınca eğlendiren Johnny the Stiltwalker... Sokağın soğuk duruluğuna konulan bir eğlence posteri gibi duruyorlar. Karenin öteki bölümlerinden keskin çizgilerle ayrılarak hem sanatın toplumdan ince çizgilerle soyutlanışını hem de sanatın, oraya, o kaldırıma ve tabii kent hayatına getirdiği yaşama sevincinin anlık bir kesitini gösteriyorlar. (AP Photo / PA, Julien Behal)

Birleşik Devletler'in Iowa Eyaleti'ndeki Dubuque Kenti... Bir yanda yıldırımlar ve çakan şimşek, öte yanda mehtap... Yerel gazeteci foto-muhabir Jeremy Portje,tabiatın gece kostümleriyle iki ayrı sahnede ama aynı anda yaptığı gösteriyi yakalıyor. (AP Photo / Telegraph Herald, Jeremy Portje)

Tabiatın ya da evrenen bir gösterisi daha... 32 kısım tekmili birden... Hubble teleskobu tarafından çekilen fotoğrafta astronomların NGC 1672 adını verdikleri galaksi adeta bağrını açmış olağanüstü niteliklerini sergiliyor.kollarının ucunda mavi renkleriyle daha henüz sıcak bebek yıldızlar... Damar damar kırmızı renkleriyle yanan hidrojen gazı yoğunlaşmaları... Ve sol üstte parlak ışıklarıyla galaksiye bekçilik yapan yakınlarındaki olgun yıldızlar... Evrende astronomların bildiği yıldız yoğunluğu en fazla olan spiral galaksi mucize tozlarını saçarak geçip gidiyor sanki... (AP Photo / NASA-ESA)

Afganistan'da bir çocuk hayatının sayılı şaşırtıcı ve ürkütücü deneyimlerinden birini yaşıyor. Zabul Bölgesi'ndeki Sinan Köyü'nde Amerikan askerlerinin operasyonu sırasında evi aranıyor. Asker, ailenin yoksulluğunu yoklarken o sırada orada bulunan AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool da çocuğa yöneliyor. Çocuk da foto-muhabire bakıyor. Aslında bakmıyor. 'O' anda zayıf küçücük bedeni küçücük kafasıyla kendisininkilerin yanısıra ailesinin bütün korkularını da üstlenmiş, bu nedenle olağandan fazla açılmış ve büyümüş gözleriyle soruyor, bilmese de hissetmiş gibi bu 'o' ana bakan bizlerde çare arıyor. (AP Photo / Rafiq Maqbool)

AP Photo'dan Marko Drobınyakoviç'in fotoğrafı... Irak'ta başkent Bağdat'ın Batı'sında bulunan Gazaliye'de Amerikan askerleri aramada... Öndeki asker etrafı kollarken, gerideki müfreze lideri aranacak yerin sahibiyle konuşuyor. Aslında diyalogsuzluğun fotoğrafı bu... Zihinler nasıl birbirine kapalıysa bedenler de ışığa kapalı... Konuşmaya ve kulak kabartmaya dair hareket var 'o' anda ama duyulan sesi algılamazlığın hareketsizliği de var.siyah diyaloğu da yutabilirmiş meğer... Ya da siyah zihinlerdeki kapalılığı da dışa vurabilirmiş meğer... (AP Photo / Marko Drobnjakovic)

Zaman Gazetesi'nden Kürşad Bayhan Endonezya'nın başkenti Jakarta'da çektiği bu fotoğrafla ilgili şu bilgiyi veriyor: ''Suharto'nun devlet başkanlığını yaptığı dönemde hızlı ve vahşi kapitalizm nedeniyle, köyden kente göçle birlikte gecekondulaşma da kendini gösterdi. Jakarta'da köprü altları, boş araziler, gökdelen yanları derken, sıra tren raylarının yanına kadar geldi. Big Mango tren yolu hattında yüzlerce aile bir odalı evlerinde yaşam mücadelesi veriyor. Bu ailelerin tek geçim kaynağı kağıt toplayıcılığı. Çocukların ne gidecek okulları ne de eğitim alabilecekleri düzgün bir ortamları var. Jakarta'da bir yanda hızlı endüstrileşme ucuz insan gücü gibi imkanlarla gelişmeye çalışılırken diğer yanda gökdelenlerin yanı başında bir tren yolunda bir odalı teneke evlerinde yüzlerce aile yaşam mücadelesi veriyor.'' Bilgi bu... Fotoğrafsa uzun süre bakıldığında gözlerden kaçacak olanı aktarıyor. Kürşad Bayhan kamerasındaki örtücünün açıklığını ve açık kalış süresini öyle bir ayarlamış ki, ışığın utancından oradan uzaklaştığı 'o' an ortaya çıkmış. 'O' an, foto-muhabire bir de armağan sunmuş. Tüten insanlığı görüntülemesine de yardımcı olmuş. (Kürşad Bayhan / Zaman Gazetesi)

Kanada'da Kuzey'de bir Eskimo çocuğu... Dışarda hava sıcaklığı eksi 33 derece. Soğuk cama saldırmış ama evin içindeki hava sıcaklığı nedeniyle bocalayınca şaşkınlıktan camda kristal desenleri oluşturmuş.sadece camdaki desen fotoğraflansaydı bu görüntü oluşmazdı tabii.. Camın arkasına ipeksi bir yüz gelip,orada gözler, ışıkla ve buzla masumiyetin olgun laciverdine bürününce, foto-muhabir Jeff McIntosh bu buluşmayı görüp deklanşöre basınca içerdeki sıcaklığın değil, çocuğun masumiyetinin buğusunun cama yayıldığı 'o' an karşımıza çıkarılmış. (AP Photo / CP, Jeff McIntosh

Soldaki tanınmış bir şahsiyet... Donald Trump... Sağdaki profesyonel güreşçi Boby Lashley... Ortadaki ise profesyonel güreş karşılaşmaları düzenleyen Vince Mc Mahon... Trump ve Mc Mahon Birleşik Devletler'in Detroit kenti'nde kısa süre önce biten maç için iddiaya girmiş. Kimin tuttuğu güreşçi kazanırsa o diğerinin kafasını kazıyacak. Mc Mahon iddiayı ve saçını geçici olarak kaybetmiş, Trump yenen güreşçiyle birlikte perdah çekiyor. Mc Mahon'un saçlı görüntüsünü bulup baktık. Durumu iyi... Saçını tarayışına bakılırsa Donald Trump'un durumu ise fotoğrafta belli oluyor. Galiba bu nedenle saçı gür rakibine perdah çekerken pek bir keyifli ve hırslı görünüyor. Hem zaten öteki rakibinin kendisine saç konusunda asla ulaşamayacağını traşın nafile bir eylem olduğunu bildiğinden dalgasını geçiyor. (AP Photo / Carlos Osorio

Birleşik Devletler'in Los Angeles Kenti'nde oynanan beyzbol maçından bir enstantane... Milwaukee Brewers'ın oyuncusu Bill Hall, saha dışına çıkan topu yakalamak için sıçrıyor. Vücut yapısı gözönüne alındığında çok da atletik bir başarım sergiliyor. Ama vuruş ve topun hareketi acımasız... Bu kuvvetli sıçrayış boşa gidiyor. (AP Photo / Jeffrey Phelps)

Orta Amerika ülkelerinden Guatemala'nın başkenti Guatemala City'de her yıl ''Destile Bufo'' adı verilen bir üniversite gençliği yürüyüşü yapılıyor. Bu yürüyüşlerde politikacılar eteştiriliyor. Ancak hemen hemen her yürüyüşte olay çıkıyor. 'O' an, yürüyüşün şiddet boyutunu bir çırpıda anlatıveriyor. Yürüyüş sırasında dükkanlar kapatılmış. AP Photo'dan Rodrigo Abd da, yürüyüşe katılan bir üniversite öğrencisiyle kepenkleri indirilmiş bir dükkandan dışarı bakan kız çocuğunu ve endişeyi biraraya getirmiş. Ya da başka bir deyişle, indirilmiş kepengin dillendiremediği bıkkın, gri ve siyah endişeyi; zamanın ve tesadüflerin kepenge astığı çerçeveli portre fotoğrafla konuşturmuş. (AP Photo / Rodrigo Abd)

NATO birliklerinin Taliban'a karşı operasyon yaptığı güneydoğu Afganistan'da çiçek satan bir çocuk ve amerikan devriyesinden bir asker... Ne çocuğun ne de askerin fotoğrafı bu... Afganistan'da yıllardır yaşananların çiçekle ve toprakla anlatıldığı bir 'o' an... Işığın çullandığı umudun, yani bahar çiçeklerinin ve çiçeklerin yansıttığı umuda küs kasvetli Afganistan toprağın fotoğrafı bu... .(AP Photo / Rafiq Maqbool)

Jain rahibeleri... Jainism 2 bin yıldan beri Hindistan'da var olan ve Alt Kıta'da öteki dinleri de etkileyen bir inanış... Ruhun özgürlüğü ve ruhların eşitliği üzerine kurulu bir din... İnsanın şiddete başvurmamak için kendini kontrol etmesine de dayanıyor. Fotoğraf, Bangalore Kenti'nde Jainism'in son Peygamberi Efendi Mahavira'nın doğumgünü dolayısıyla düzenlenen törende çekildi. Janism'de rahiplik ya da rahibelik seviyesine gelenlerin davranışları gibi sözlerinin de başkalarını incitmemesi gerekiyor. Bu nedenle ağızlarında Muhapatti denen örtüler bulunuyor. Bu örtüler inananlara kötü söz söylememeleri gerektiğini, yeri geldiğinde konuşmalarını aksi halde susmalarını hatırlatıyor. AP Photo'dan Aijaz Rahi, özellikle berideki rahibenin susmadığı anlardan birini yakalıyor. Rahibe ağzını kapatmış ama gözleriyle konuşuyor. Hoşgörü ışıklarıyla bezeli gözlerinden şaşkınlıkla karışık merak ve biraz da ''Niçin çekiyorsun?'' sorusu gönderiyor. İncitmeden ama... (AP Photo / Aijaz Rahi)

El Salvador'da katoliklerin paskalya yortusu öncesindeki son pazar günü yapılan ayinde bir kenarda çocuklar... Kız çocuğunun elindeki palmiye yaprakları anlamlı. Zira paskalya öncesi son pazar ayinine Palmiye Pazarı da deniyor. İncil'e göre, İsa Peygamber çarmıha gerilmeden önce Kudüs'e girerken inananları tarafından geçtiği yola palmiye yaprakları döşenmiş. Katolik inancın hatırasıyla bugünü biraraya getiren 'o' andaysa gündelik uğraşı temsilen eşyanın gölgeleri duvara döşenmiş. (AP Photo / Edgar Romero)

Avustralya ile Bangladeş arasındaki oynanacak Dünya Kupası kriket maçı öncesinde Bangladeşli oyuncu topu karşılamaya hazırlanıyor. Gözleri ve ağzıyla topu yakalamış, iş elindeki sopayı doğru haraketle topa vurmaya kalıyor. (AP Photo / Andres Leighton)

Birleşik Devletler'in California Eyaleti'ndeki donanma üssü'nde yapılan gösteri sırasında bir F-22 savaş uçağı ses duvarını aşıyor. O arada da hava basıncının ani düşmesiyle oluşan bulut yoğunlaşması kendini gösteriyor. AP Photo'dan Richard Vogel de tabiatla insan yapımı makina arasındaki bu anlık, yakalanması zor oyunu kayda geçiriyor. (AP Photo / Richard Vogel)

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bir apartmanda yangın çıktı. 15 kişi yaralandı. Bu boyutta bir olay, Türkiye'de haber bile olmayabilirdi. Elbette olayı yaşayanlar ve olayın mağdurları nezdinde can kaybı olmasa bile büyük, önemli bir vak'aydı. Yaralanmalar, yaşanan korkular, evlerde meydana gelen hasar ve diğer sıkıntılar... 'O' an, mağdurların ve tanıkların duygularının ortamda şöyle bir durup yoğunlukla birikip kendilerini bize göstermek istediği bir andı... Işığın, yüzlerdeki çizgilerden ve derinliklerden çekilerek korkuyu endişeyi, üzüntüyü gösterebilmek için geriye siyahı bıraktığı bir andı... Hatta korkunun, bakanlar olarak bize doğru büküldüğü bir andı... Bu nedenle güçlü bir fotoğraftı. Fotoğraf editörü Bahar Ünsal da bu nedenle birinci bir fotoğraf olarak seçti. (AP Photo / Fernando Llano)

Bu insanlar Hindistan'ın Allahabad Kenti'nde yoğun olarak bulunuyorlar. Hindu inanışına göre, ''kutsal adamlar'' olarak bilinen insanlar.... Bal Mukund Brahmchari, 82 yaşında. Kendisini sıcaktan koruması, ferahlık vermesi için yüzüne ve vücuduna sandal ağacı kremi sürmüş. AP Photo'dan Rajesh Kumar Singh yakından fotoğraflayınca, bakanlara Brahmchari'yi yakından tanıma olanağı sunmuş. Zira yüzündeki ak krem maske, 'o' anda sanki adamın içinden dışarı vuranı görebilmenin şifresini kırmış. Böylelikle hem maskesi, hem de yakın plan fotoğraf, yaşlı adamın içindeki dalgın ama olgun duruluğun; saçında, sakalında, teninde, gözünde hatta gözlerinin derinliklerinde ve yüzünün etrafında buğulandığı anlardan birini bize göstermiş (AP Photo / Rajesh Kumar Singh)

İsrail'in güvenlik gerekçesiyle inşa ettiği duvar, protesto amaçlı resim ve grafik sanatının tuvallerinden biri oldu. Filistin'de Kalkilya'da duvarın o bölümünde şişe içine hapsedilmiş bir çocuk figürü var... Nicelik ve nitelik olarak o kadar güçlü bir figür ki ışığın tercihini de etkiliyor. Sonuçta duvardaki figür, oradan bisikletiyle geçen görece özgür çocuğu 'o' anda yakalayıp yansıttığı mesajın içine hapsediyor. (AP Photo / Muhammed Muheisen)

Fotoğraf Tayvan'ın başkenti Taipe'deki cüzzam topluluğunun yaşadığı mahallede çekildi. Aynı mahalleden, ikisi de bisikletli iki cüzzamlı arkadaş sohbet ediyor. Foto-muhabir Richard Chung da sohbeti beridekinin bisikletindeki dikiz aynasını da kareye alarak fotoğraflıyor. Tayvan hükümeti, bu mahalleyi oraya yapacağı bir metro istasyonu nedeniyle yakındaki bir hastanenin yanına taşımaya hazırlanıyor. Ama 1944 'ten beri burada yaşayan topluluk isteksiz. Foto-muhabirin de duyarlılığıyla 'o' an, insanların önyargıları ve yersiz korkularıyla kirlenmiş bir alemde yüzü hasarsız olanı, topluluğun sessiz hüzün sözcüsu yapıyor. (Richard Chung / Reuters)

Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh yakınlarında Mekong Nehri'nde akşam saatlerinde ailenin hayvanlarını yıkama ve eğlence vakti. Pus yüklü pastel ışık zerreleri 'o' anda karenin içindeki her noktaya yerleşmiş. Bunun sonucunda ortam o kadar dingin çıkmış ki çocuğun enerji dolu hareketi dahi bunu bozamamış. (AP Photo / Heng Sinith)

Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından ajanslara verilen bu fotoğraf, Amerikan Donanması'nın Nimitz sınıfı USS John C. Stennis uçak gemisinin uçuş güvertesinden çekildi.... Gökyüzündeki gerilim adeta o savaş aracının oradaki varlığından esinlenip gündeme uygun bir gösteri yapmış. Zira burası son günlerde iran tarafından kaçırılan ya da esir alınan İngiliz askerleri nedeniyle başgösteren krizin mekanı Basra Körfezi'nde İran açıkları... (AP Photo / U.S. Navy, Heidi J. Giacalone)

Birleşik Devletler'in Ohio Eyaleti'ndeki Akron Kenti'nde Levester Johnson, Armani adlı İtalyan Corso cinsi köpeğini gezdiriyor. Akron Beacon Journal adlı yerel gazetenin foto muhabiri Phil Masturzo ''Niçin ?'' diye sormuş tabii... Yanıt da almış : ''O sabah üstümde biraz tembellik vardı... Ama köpeğimin günlük koşusu aksasın istemedim.'' (AP Photo / Akron Beacon Journal, Phil Masturzo

Fotoğraf, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından ajanslara verildi. Yemen'de bir sahil... Oraya buraya dağılmış giysiler ve oraya buraya dağılmış insanlar... Karenin içinde cesetler görünmüyor... Ama insanların duruşları, sahildeki genel ortamın duyarsızlığı ve çetin koşulları yansıtması olanların izlerini aktarıyor. Yemen'in denizden komşusu Somali'den içinde 450 kaçak göçmen bulunan bir tekne yola çıktı. Fırtına patlak verince insan kaçakçıları denizin ortasında tekneyi zorla boşaltmaya kalktı. Direnenler bıçaklanarak hatta parçalanarak öldürüldü. Yemenli yetkililer, bu sahilde 31 ceset saydı. Hayatta kalanların ifadeleriyle 91 kişinin kayıp olduğu belirlendi. Fotoğraf, dehşetin bir dalga gibi sahile vurup geri çekilişinden sonra yaşananlardan kalanları anlatıyor adeta... 'O' anda görünenler de onca şiddetten ve hayatta kalma mücadelesinden sonra yaşayabilen insanlardan kalanlar. Başlarına gelen dehşet ve tanık oldukları yaşama sevinçleri alıp götürmüş ve geriye adeta ışığı kurumuş ruhları ve bedenlerini bırakmış. (AP Photo / UNHCR, Jon Bjoergvinsson)

Filistin'de Batı Şeria'da yahudi yerleşimciler, 2005 yazında zorla çıkarıldıkları yerleşim yerine giderek burada bir protesto gösterisi düzenlediler. Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'daki Filistin topraklarına hükümetlerinin teşvikiyle yerleşmiş ve kentler kurmuşlardı. Sonra da politika değişince bazıları zorla çıkarılmışlardı.protestolar bir buçuk yıldır sürüyordu. Zorla çıkarıldıkları yerleşim yerindeki gösterileri sırasında çekilen fotoğrafta'o' an, inadı gösteriyordu. (AP Photo / Oded Balilty)

Çin'in Kuzeydoğu'su... 28 Mart günü çekilen fotoğraf... Kar yağışının inadı altında bisikletin oradaki vazgeçilmezliğini kalın çizgilerle vurgulayan bir 'o' an... (AP Photo)

Çin'de Hong Kong'da Pekin Olimpiyat Oyunları'na 500 gün kala geri sayımın başlaması töreninden bir enstantane. Hong Kong, Pekin Olimpiyatları sırasında binicilik yarışlarına ev sahipliği yapacak. Kare içindeki her şeye hakkını veren bir fotoğraf... Işık, Çinlilere has disiplini kutlarcasına adeta gençlerin giysilerini birbirlerinden ayıran gölgeleri zerrelerden oluşan çözeltiyle dağıtıyor. Ama iki şahsiyetin anlık farklılıklarını vurgulayamayı da ihmal etmiyor.zamanın, ışığın ve insanlığın birlikte gerçekleştirdiği bu hoş eğlenceyi kaçırmayan AP photo'dan Kin Cheung da 'o' anı yakalıyor. (AP Photo / Kin Cheung)

AP Photo / Cathal McNaughton'un fotoğrafı... Asık suratlı ve belli ki sosyeteden insanlar ve aşağıda yalnız bir kadın.yukarıdakiler ve aşağıdakiler... Aslında durum tam tersi. Zira aşağıdaki, geleneksel statü olarak en yukardaki... Majesteleri Britanya Kraliçesi II. Elizabeth... Yukarıdakiler ise İngiltere'deki Lawn Tenis Derneği'nin üyeleri. Derneğin yeni tesislerinin açılışına Kraliçe'yi davet etmişler.ama yağmur bastırınca tören aksadığından suratlarını asmışlar. (AP Photo / Cathal McNaughton

Suriyeli topluluk Enana, Katar'ın başkenti Doha'daki Kültür Festivali'nde gösterisini sunuyor. Foto-muhabir, Muhammed Yusuf, gösteride kullanılan kırmızı ışığın, hareketi ve hareketleri derleyip topladığı, kenar çizgileri oluşturduğu ve etkiyi artırdığı anda deklanşöre basıyor. (Mohammad Youssef / Reuters)

Enkaz, bir zamanlar çocuğun eviydi.ya da orayı evi biliyordu. Bu gerçeğin açtığı pencereden bakıldığında yıkılan yuvası üzerinde çaresiz kalmış bir yavru kuş gibi duruyor. Ama gerçeklerin penceresini daha fazla açılırsa görünüm değişiyor. Enkaza dönüşen evi ailesi inşa etmiş veya ettirmişti ama toprak onların değildi. Filistinlilerin... İsrail hükümetleri kimi vatandaşlarını teşvik etmiş, onlar da işgal altında bulunan Filistin topraklarına kentler kurmuşlardı. Sonra politika değişince 2005 yazında zorla oralardan çıkarılmışlardı. Evler de yıkılmıştı. Ancak yahudi yerleşimciler, hakları olmadığı halde yerleştikleri topraklara geri dönmekte ısrar ediyor. Çıkarıldıkları yerleşim yerlerine 27 Mart'ta bir protesto yürüyüşü yapıp bir süre oralarda oyalandılar. Bu fotoğraf da o sıralarda çekildi. Çocuğun enkazın üzerindeki duruşu işgalci büyüklerinin ısrarını temsil etmekteydi. (AP Photo / Oded Balilty)

Yasadışı işler yapan insanlar gibi görünüyorlar. Oysa tam tersi, yasa gereği bir iş yapıyorlar. Bangladeş'te başkent Dakka'nın dış mahallelerinden birinde bir tavukçuluk kümesinde çekildi fotoğraf. İşçiler, kuş gribi vak'alarının görülmesi üzerine kümesteki tavukların itlaf edilmesi işiyle meşgulken AP Photo'dan Pavel Rahman'ın objektifine bakıyorlar. Fotoğraf net değil. Ama sanki foto muhabirin sallaması değil buna neden olan. Tavuklar itlaf edilince bu insanlar işsiz kalacaklar.adeta endişeleri 'o' anı titretiyor da ondan net görünmüyorlar. (AP Photo / Pavel Rahman)

Birleşik Devletler'in Virginia Eyaleti'nde bir köpek yetiştirme çiftliğinde yangın çıktı. 90 yavru ve 77 yetişkin köpek can verdi. O sırada çiftliğin çalışanlarından Jesse Miller, hala yanmakta olan kulübenin önünde bir küçük köpeğin cesedini götürüyordu. 'O' ansa yanan ya da boğulan yavruların ve yetişkinlerin bir yerlere ulaşmayan çağrılarından kalan inlemelerin fotoğrafıydı. 'O' an, duyulmayan bu seslerin ışığa tutunup orada burada dolaşmasını göstermekteydi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da yapılan Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası'nda Fransız çift serbest gösterisini sunuyor. 'O' an, birlikte uyum içindeki hareketlerde, yekvücut tanımına en fazla yaklaştıkları anı gösteriyor. Estetiği bir kenarda bırakırsak, 'o' anda buzda tek kafalı ilginç bir şey kayıyor. (AP Photo / EyePress)

Bulgaristan'daki Kukeri Festivali usta haber fotoğrafçılarına her zaman güzel olanaklar sunuyor. Bunun bir örneği daha... Kukeri Festivali'nde köylüler, korkunç kılıklara bürünüyorlar.Amaç inanca göre, kötü ruhları korkutup onların tabiatın uyanışına müdahele etmesini engellemek. Bu adam bunun için yüzünü siyaha boyamayı tercih etmiş. Ama 'o' anda yüzündeki boyaya tezat, içinde kaynayan kıpır kıpır bahar şenliğini saklamayı becerememiş. (Kim Kyung-Hoon / Reuters)

Yıllar, yıllar sonra nihayet aralarından bir devlet başkanı çıkardılar. Oysa Orta Amerika ülkelerinden Guatemala'nın ev sahibi olan yerliler binlerce yıldır oradaydılar. İspanyol istilasından sonra çoğunlukta olmalarına rağmen görmezden gelindiler, yok sayıldılar. Mücadele ettiler ve Guatemala'nın ilk yerli Devlet Başkanı Evo Morales'i başkente, saraya gönderdiler. Fotoğraf Iximche Tapınağı'ndaki toplantı sırasında çekildi. AP Photo'dan Rodrigo Abd,öyle bir ışık dengesi ve dağılımında deklanşöre bastı ki sanki 'o' an, Guatemala yerlilerinin emperyalizmin derin karanlığından yavaş yavaş öne çıkışlarını göstermekteydi. (AP Photo / Rodrigo Abd)

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de annesi oğluna su içiriyor. Dünya Su Günü dolayısıyla AP Ajansı'nın abonelerine önerdiği fotoğraflardan biri. Dünya Su Günü'nde bu yılki konu ''su kıtlığı''ydı. Çocuk elbette mevcut ve gelecek su kıtlığı konusunda bir fikir sahibi değildi ama yine de kendi veya kendisinden sonra gelen kuşağı bekleyen kıtlığı bilir gibi bakmakta ve içmekteydi. Hem zaten ışık, 'o' anı uyarı zerreleriyle dokumaktaydı. (AP Photo / Manish Swarup)

Avustralya'daki Dünya Yüzme Şampiyonası'nda Meksika'nın eşgüdümlü yüzme takımı serbest gösterisini sunuyor. Sporcu bu hareketi nasıl yaptı? Önceki kareleri görmekte yarar vardı. Ama sergilenen figür, sporcunun yüz ifadesi hatta etrafındaki hava kabarcığı gibi su zerreleri, 'o' ana bakanları; Meksikalı yüzücünün zihnen su üstünde değil de altında olduğu izlenimine kaydırıyor. (AP Photo / Itsuo Inouye)

Rusya'da Novgorod'da iki sevgili kucaklaşıyor. Yıllardır orada öyle duruyorlar ama 'o' anın büyüsü işte... İnsanlardan esinlenen ağaçlar da kucaklaşıyor. Ya da insanların kucaklaşmaları, yıllardır yaşanan bir başka aşkı farketmemize vesile oluyor. (AP Photo / Ivan Sekretarev)
kaynak:ntvmsnbc


http://mateser.net.tc

En çok okunanlar

oyun oyna

ileteþim / email

Free META Tag Analyzer
Sitemap Generator Link Değişimi
GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇN..

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı