Bu Blogda Ara

18 Haziran 2008 Çarşamba

irandan kadın manzaraları

Trafik değil ahlak kontrolü
Ahlâk polisi otomobillerini durdurduğu kadınların kıyafetlerini ve başörtülerini kontrol etti. Saçları görünen kadınlar ya uyarıldı ya da tutuklandı.

1979’da Humeyni tarafından gerçekleştirilen İslam devriminin öngördüğü şekilde giyinip giyinmediklerini kontrol etmek için yolları keserek arama yaptı.




Yeni hedef; ayak bileği!
Ahlak polisi şimdi de kot pantolonların paçalarını kıvıran ve kapri giyen kadınlara savaş açtı

Kadının ayak bileğinin görünmesinin İslam’a aykırı olduğunu söyleyen polis bu kıyafetleri satan mağazaları da kapatıyor

İran’da geçtiğimiz yaz kadınlar son dönemlerin en şiddetli giyim-kuşam denetimine maruz kalmıştı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın talimatıyla aralarında 100 kadın polisin de bulunduğu 1000 kişilik bir ekip başkent Tahran’da saçını tam olarak örtmeyen, kısa manto, dar pantolon, vücuda yapışan elbise giyen kadınları yaka paça polis araçlarına doldurdu. Ahlak polisi kıyafet kurallarına uymayanlara bir daha böyle giyinmeyeceklerine dair bir belge imzalattı. İkinci kez aynı kıyafetle yakalanmaları durumunda tutuklanarak mahkemeye çıkartılacakları ve kırbaç cezasıyla karşı karşıya kalacakları hatırlatıldı.

Erkeklere saç denetimi

Ardından kış aylarında da “çizme operasyonu” yapıldı. Kot pantolonu çizmenin içine sokmanın İslami kurallara aykırı olduğu belirtilerek bu şekilde giyinen kadınlar uyarıldı. İşte bu kılık-kıyafet denetimlerinin son halkası dün başladı. Ahlak polisi bu kez kısa pantolon, bilekten paçaları kıvrık kot, kapri gibi kıyafetleri giyen kadınların peşinde. Amaç İslam’a aykırı şekilde ayak bileklerini gösteren kadınları tespit etmek. Polisin açıklamasında bu tür kıyafetler satan mağazaların da kapatılacağı belirtildi. Batı tarzı saç kestiren erkekler de denetimden nasibini alacak. Ayrıca Batı tarzı saç kestiği, kaş aldığı, dövme ve makyaj yaptığı belirlenen berberler de kapatılacak. İran’ın aşırı-muhafazakâr lideri Ahmedinecad’ın 2005’te iktidara gelmesinden sonra magazin dergileri, bilardo, nargile ve Batı tarzı müzik gibi birçok şeye yasak konuldu.

oyun oyna

ileteþim / email

Free META Tag Analyzer
Sitemap Generator Link Değişimi
GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇN..

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı