Bu Blogda Ara

24 Haziran 2007 Pazar

işte "o"anlar

Kaynak NTV Ve İnsan O Anlar Daha Fazla Fotografı İçin NTV'nin Adresinden Ulaşabilirsiniz. Teşekkürler.

Dah Fazla O An İçin Bu Adrese Ulaşmanız Tavsiye Edilir : http://www.ntvmsnbc.com/modules/slideshow/VeInsan20070306/slideshow.asp

Ve İnsan ve O Anlar Hafta İçi Hergün Oğuz HAKSEVER ile NTV de Saat 18:30'da


işte O ANLAR

Artık oradan çatışma haberi gelmiyor. Yıllarca Rus birlikleriyle Çeçen gerillaların çatışmalarına sahne olan başkent Grozni çatışmalar durmasına rağmen yerinden doğrulamadı. Kent hala harabe halinde. Çeçen Islana Ibayeva evinin penceresi olması gereken yerde oturuyor. Çatışmalar bu evin duvarlarına da uğramış. Ne dışarda ne içerde umut var. Evde o odada mobilya da yok. Grozni'nin kaderine uygun olarak evler de hüzün gölgeleriyle döşeniyor.

Birleşik Devletler'in Teksas eyaleti'ndeki El Paso kenti'nde bulunan askeri üs... Tam donanımlı bir sağlık birliği Irak'a gitmek üzere uçağa doğru yürüyor. yerel gazete El Paso Times'ın foto-muhabiri Mark Lambie, fotoğrafı anlamlandırabilmek için gölgeleri de kadraja alıyor. Böylelikle ışıkla ilgili fizik kanununun gitmek istemeyişlere tercüman olduğu anı yakalıyor.

Bir fotoğrafın iki duyguyu birden anlatabildiğini, hikayeyi de söyleyebildiğini akla getiren bir 'o' an... Birleşik Devletler'in Teksas eyaleti'nde Huntsville hapishanesi'nin kapısının hemen önü. Ortadaki kişi, Tyrone Brown, 1990 yılında bir silahlı soyguna karışmış, kimsenin yaralanmadığı olaydan sonra üzerinde çaldığı 2 dolar'la yakalanmıştı. Şartlı tahliye olmuş ama bir süre sonra marijuana içerken yakalanmıştı. Bunun üzerine hakim Brown'u ömür boyu hapse mahkum etmişti. 17 yıl hapis yattıktan sonra kendisini ömür boyu hapse mahkum eden yargıcın yeniden seçilememesi üzerine eyalet valisi'nin kararıyla tahliye edilmişti. Vali resmi özür de yayımlamıştı. Hapisten 15 Mart günü çıktıktan hemen sonra da annesi ve kızkardeşiyle kucaklaşırken yerel gazete Dallas Morning News foto muhabiri az önce anlattıklarımızın özetlendiği 17 yıllık acı ve bir kaç saniyelik doruktaki sevincin birarada yaşandığı 'o' anı saptamıştı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin yasama organı kongre'nin dönem çalışmalarının son oturumunda parlamentonun asker üyeleri elektronik sistemle oy kullanıyor. 'O' an asker disipliniyle parlamento ortamının beden dillerindeki gizli çekişmesi olarak kayda geçiyor

Romanya'da Bükreş gölü'nde gün batımı. Göle gölgesi düşen kent çoktan orada güneşle vedalaşmış. Martıların çoğu da öyle... Ama bir tanesi 'o' andaki en parlak izi aracılığıyla güneşe bir veda mesajı bırakıyor. Su da bu hoş ve ender anı yansımayla güzelleştiriyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Khost adlı bölgede bir intihar eylemcisi polis konvoyu, yanından geçerken üzerindeki bombayı patlattı. 4 sivil öldü, 35 kişi de yaralandı. Ölenler arasında bulunan bir gencin ayakkabılarından biri ve takkesi, onları giyenin dile getiremediği bir yakınma gibi, onları giyenin söyleyemediği erken biten hayat yolculuğuna bir ağıt gibi yol üzerindeydi. (AP / Nashanuddin Khan)

Irak'ta Amerikan ve Irak ordularından birlikler, başkent Bağdat yakınlarındaki Sadr City'de operasyonlar yaptılar. Bu operasyonlardan birinde AP Photo'dan Maya Alleruzo, dışarıdaki Amerikalı askerleri seyreden kız çocuğunu fotoğrafladı. Askerlerin, içerdeki karanlıkla bütünleşen camdaki yansımaları korkulu bir rüyanın figürleri gibi, 'o' anda kız çocuğunun bakışlarını haklı çıkarmaktaydı. Ya da foto-muhabir bilmeden kız çocuğunun bulanık zihnindeki korkuya tercüman olmak isteyen bir 'o' anı, zamanın akıl ermez gizli sırlarından birini yakalamıştı. (AP / Maya Alleruzzo)

İspanya'nın başkenti Madrit'teki Atocha İstasyonu. Bu fotoğraf 11 Mart günü çekildi. Burası tam da 11 mart 2004 günü meydana gelen 191 kişinin öldüğü el kaide bağlantılı bombalı saldırının meydana geldiği yerdi. O saldırı yolcuların kalabalık olduğu saatte olmuştu. AP Photo'dan Daniel Ochoa de Olza, gecenin sakin saatlerinden birinde kamerasının örtücüsünü uygun ayarlayınca gündelik hayatın perona tutunmaya çalıştığı, ölenlerin güçsüz isyanlarınınsa ışıksız alanlarda inlediği anlardan birini yakaladı. (AP / Daniel Ochoa de

Avustralya'nın Sydney kentinde Kanada Konsolosluğu önünde fok avını protesto eyleminden bir enstantane. Bir hayvan hakları eylemcisi avlanan bir foku canlandırıyor. Geride gerçek manzara olunca berideki modelin üzerindeki boyaya düşen ışık taklide yüz vermiyor ve kompozisyondaki etkileme görevini yerine getirmiyor. Ama 'o' ana biraz bakınca farkedilmeyi bekleyen gözlerdeki duru samimiyet bu sorunu gideriyor. (AP / Paul Miller)

Almanya, Berlin... Bir görevli tarih müzesinin camdan tavanını temizliyor. (AP / Jan Bauer

Modacı Faruk Saraç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı mehteran bölüğü'nün giysilerini yeniledi. Bu olayın tanımını amacıyla modacının İstanbul Levent'teki mağazası önünde bir gösteri de yapıldı. Sabah Gazetesi'nden Mehmet Çalışkan bölüğün bir borazana yansımasını fotoğralarken fiziğin ya da optiğin adeta kıkırdayarak eğlendiği anlardan birini yakaladı. Bir şeylerin, aklımıza yatmayan ama bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz sahneyi hatırlatan görüntünün birinin farketmesini istediği anı... İnsanların moleküllerine ayrılarak geçmiş tarafından emildiği anı.

Günün ilk fotoğrafı Filistin'den... Batı Şeria'daki Eriho şehri yakınlarındaki Yehuda Çölü'nde kurulu bir kampta çekilmiş... Bir bedevi devesiyle yürüyor... Bu çöl Kudüs'ün kuzeybatısında yer alıyor... Güneyinde Beytüllahem ve El Halil doğusunda da Eriha tepeleri var... Ve bir çevre örgütü olan 'yeryüzü dostları' İsrail'in inşasına devam etmeyi planladığı güvenlik bariyerinin bu çölden geçerek İsrail yerleşim bölgesi Maleh Audimim'i tahrip edeceğini söylüyor... İsrail'se bariyerlerin güvenlik açısından kaçınılmaz olduğunu savunuyor... (AP / Emilio Morenatti

Sırada Orta Amerika'dan bir o an var... Son yıllarda Amerika'nın arka bahçesi ülkelerde başlayan solcu hükümetler dönemine Nikaragua d katılmıştı... Eski solcu gerilla Daniel Ortega Devlet Başkanı olmuştu... Ancak devraldığı Nikaragua açlık ve yoksulluk çekiyor... Ve işin ilginci solcu lider bunun için IMF ve Dünya Bankası'ndan yardım istedi... Ve dün masaya oturdular... Amaç Nikaragua'da sık rastlanan bu fotoğraftaki gibi yaşamlara son verebilmek için mücadele gücü elde edebilmek... Managua sokaklarında çekilen bu fotoğraf da mücadelenin acilliğini ve gereklililiğini vurgulamaya yetiyor zaten... (AP / Esteban Felix)

Fotoğraftaki adam bir sinema dublörü... Adı Al Batista... Ama Filipinler'de Almario Villegas adını kullanıyor... O anda bir mahkeme salonunun ikinci kat penceresinden atlamaya çalışıyor... Bir elinde silah, diğerinde el bombası var... Zira eşiyle birlikte 4 kişiyi rehin almış... Ve tam da filipinler polisi rehineleri kurtarmak için mahkeme salonuna operasyon düzenlerken çekilmiş... O da kaçma çabası içinde... Ve deklanşöre basıldığı anda bir göz yanılsaması oluşmuş... Ve adamın bacaklarıyla vücudu ayrıymış gibi yansımış o anda... Sonuca gelince: Rehineler kurtarıldı, korsanlar yakalandı... (AP / Aaron Favila)

Günün son fotoğrafı Hindistan'dan... Her yıl ülkenin bazı bölgelerinde bir hafta boyunca düzenlenen bir festivalde çekilmiş... Hindu geleneğinde 'renklerin festivali' adı verilen bu kutlamalarda insanlar yüzlerine ve vücutlarına çeşitli boyalar sürüyor... Bu festivalin son gününe daha fazla önem veriliyor... Ve parlak altın sarısı renkler kullanılıyor... Bopal'daki bu o anda da bir arkadan elleri uzanan biri bu gencin yüzünü boyuyor son gün için... (AP / Prakash Hatvalne)

Afganistan'daki Kadınlar Günü etkinliğinde Birleşmiş Milletler yetkilileri kadınlara çiçekler sunmuş. İçlerinden biri de almış. AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool, adeta Afganistan'da kadın olma gerçeğini anlatmak amacıyla keşfedilmeyi bekleyen 'o' anı ve kareyi yakalıyor. Açıklayalım... Kabaca Afganistan'da kadınların durumu içler acısı. Ve birkaç ayrıntı. Evliliklerin 5'te 2'si zorla... Evlenen kadınların yüzde 45'i 18 yaşında. Her 3 kadından biri dövülüyor, sekse zorlanıyor. Bunu yapanların çoğunluğu aile içinden biri veya kadının tanıdığı bir kişi. Ve bütün bu zulüm dört duvar arasında yaşanıyor, aile içinde kalıyor, dışarıya aktarılmıyor. Sanırız bütün bu bilgiler kadının çiçekleri tutan elindeki tedirginliği aydınlatıyor hatta belki 'o' ana hareket veriyor. Hani biraz daha bilgi versek sarı güller düşecek... Burkaların içinden uzanan el 'o' anda teselli olamayan bir insanın yüz ifadesinin temsilcisi gibi duruyor. (AP photo / Rafiq Maqbool)

Hindistan... Agra kenti... Yamuna Nehri kıyısında meslektaşımız, serpme ağını atan adamla, bir aşk anıtını, ünlü Tac Mahal'i aynı kareye yerleştiriyor. Mugal İmparatoru Şah Cihan'ın ölen eşi Mümtaz için inşa ettirdiği yapının suya yüzyıllardır biteviye düşürdüğü saf ve pürüzsüz ağıtla, gündelik hayatın endişesi bir araya geliyor. (Adel Halim / Reuters

Filistin'de Batı Şeria'daki El Halil Kenti'nde o sırada yahudi yerleşimciler Purim Bayramı nedeniyle İsrail askerlerinin gözetimi altında eğleniyorlardı. AP foto-muhabiri Oded Balilty bu 'o' anı yakaladı. O coğrafyada ve o ortamda eğlencenin tedirgin olduğu anı. (AP photo / Oded Balilty

Hindistan'da Bombay'daki Kutsal Renkler Festivali'nden bir kare. İnsanların birbirlerine renkli boyalar sürdükleri ya da serptikleri eğlence sırasında yorgunluktan mı? Ya da başka bir neden mi? Bilinmez; gözler dalgın. Ama neşe, bütün içtenliği ve coşkusuyla ağızdan yayılıp üstün geliyor ve 'o' anın hakkını veriyor. (AP photo / Gautam Singh)

Birleşik Devletler'in Florida Eyaleti'nde St.Louis Cardinals beyzbol takımının oyuncuları vuruş antrenmanında. AP photo'dan Charlie Riedel, öndeki gölgeyi ve gerideki silüeti bir araya getiriyor. Böylece hareketlerin anlık olarak çekilip gitmeden önce duvarda ve zamanda bıraktığı izleri kayda geçiriyor. (AP photo/ Charlie Riedel)

'Toplumsal yaşantının özetleniverdiği yerlerdir pazar yerleri' diye bir düşünce varsa eğer bunu kanıtlayan bir 'o' an... Fas'ın Marakeş Kenti'nde alışverişe çıkanlar, satıcılar, yılan oynatıcılar, falcılar ve diğerleri hep birlikte yansıttıkları ışıklarla bir şark masalı anlatıyorlar. Mükemmel, dengeli ışık ve enstantane ayarıyla 'o' anı yakalayan Reuters'tan Rafael Marchante bir başka ayrıntıyı da karşımıza

5 Mart 2007...

Bitlis'in Van Gölü'ne kıyısı bulunan Ahlat ilçesisinin sahilleri martılarla renkleniyor

4 Mart 2007...

Endonezya’daki bir hayvanat bahçesinde, yavru Sumatra kaplanı ile bebek orangutan arkadaş oldular.

5 Mart 2007...

Şanlıurfa öğrenci artış oranı bakımından İstanbul, Van, Ankara gibi kentleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşti..

5 Mart 2007...

Mersin'de uçurtma uçuran çocuklar...

5 Mart 2007...

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde karların erimesiyle baharın müjdecisi çiğdemler açmaya başladı.

..

5 Mart 2007...

Çin'de hava fişek gösterileri sırasında yapılan ejderha dansı...

5 Mart 2007...

Toronto'da su kayağı yapan bir Kanadalı...

6 Mart 2007...

ABD Oregon'daki Cascade dağlarında fırtına bulutları...

6 Mart 2007...

Karayip Adaları'nın en güneyinde olan ve iki küçük adadan oluşan Trinidad'da yağmurdan korunmaya çalışan iki çocuk...

6 Mart 2007...

Başkent Bağdat'taki bombalı saldırıda dükkanı yerle bir olan bir Iraklı...

6 Mart 2007...

Bursa'da beşincisi düzenlenen kitap fuarı, çocuklar tarafından yoğun ilgi görüyor.

mateser.blogcu.com

Reuters tarafından ‘Yılın en iyi fotoğrafları’ arasına alınan bir ‘o’ an. Yağmur bulutları herşeyi karartmaya başlamış ama spor tutkusu onları vazgeçirememiş. Güneş, bulutlar arasından ışınlarına bir geçit bulmaya çabalarken İngiliz kriket oyuncusu James Anderson da topu da

Çin'in işgali altında bulunan Tibet’te kutsal sayılan Potala Sarayı. Tibetliler, Çin resmi tatilinde bu sarayın çok fazla ziyaretçi tarafından gezilmesine karşı çıkıyor. Ama asıl endişe, Pekin yönetiminin Çin'den buraya demiryolu hattı kurarak bölgenin nüfus yapısını bozmak istemesi. Çin'se farklı bilgi aktarıyor. ‘O’ an bu iki farklı duruşu dile getiriyor. (Associated Press)

Klasik, simgesel ağ ören türlerden biri olan Çizgili Bahçe Örümceği, tuzağının merkezinde avını bekliyor. Ama ‘o’ anda biliminsanları tarafından örümceğe ağı sunma görevi veriliyor. Journal Science adlı bilim dergisinde yayımlanan bir bilimsel makeleye göre, bu tür dairesel ağ ören örümceklerin genlerini inceleyen bilimadamları bu tasarımın milyonlarca yıl içinde geliştirilmediğini, bir kerede ortaya çıktığını belirledi. (Associated Press / Science, Mark Chappell)

ha hızlı atmaya çabalıyor.

Irak'ta başkent Bağdat'taki Şii yerleşim yeri Sadr City'de yapılan baskınlardan sonra evlerden biri... Amerikan askerleri girmiş arama yapmış. Ama ışığın oradaki öfke ve hüzün karışımını toplayıp kareye serpilmesiyle 'o' an, Amerikan Ordusu'nun Irak'a girişinin de fotoğrafı olmuş. (AP / Adil al-Khazali)

Kar yağışı, hele böylesi genelde insanda hoş duygular oluşturur. Ama ilk bakışta öyle görünmüyor. Mekan Afganistan... Belki ondandır. Belki dükkanı önünde bekleyen berberin duruşu 'o' ana hüzün taneleri indiriyordur. Ya da belki kar taneleri berberin ülkesinin karmaşık yığınla sorununu temsil ediyordur da 'o' an ondan böyle görünüyordur. (AP / Rafiq Maqbool)

İsrail ordusu Filistin'de Batı Şerida'daki Nablus Kenti'nde operasyon başlattı... Fotoğraf bu operasyondan sonra çıkan çatışmalardan birinde çekildi. Zamanın tarif edilemez kısalıktaki zaman dilimlerinden birinde yani 'o' anda öfkeden, direnişten arınmış insan tepkisi vardı. (AP / Emilio Morenatti)

Güney Amerika ülkelerinden Paraguay'la Brezilya arasında bir köprü var.adı dostluk köprüsü... Fotoğraf bu köprü üzerinde çekildi. köprüden geçen iki taşıyıcı... Sacoleiros diye bilinen bu taşıyıcılar, yoksul şeytanlar olarak biliniyor. İki ülke arasındaki köprüden her gün 20 bin taşıyıcı Paraguay'dan Brezilya'ya kendilerine ısmarlanan malları taşıyor. Elektronik markalarının sahtelerini de sınırdan geçiren bu insanlar elektronik aleminin kabusu olarak kabul ediliyor. Elbette o arada silah, uyuşturucu kaçakçılığı da oluyor. Yani,görünen iki taşıyıcı ama gösterilmek istenen o kadar basit değil. Zaten 'o' anda, özetlediğimiz arka planı ve bunun karanlığını gösterme görevi suya veriliyor. (AP / Jorge Saenz)

Belçika'nın Wallon bölgesindeki Binche Kenti'nde ünlü bir festival var. Yine pagan geleneklerinden gelen baharın belirmesi şerefine düzenlenen bir festival... Festivalin en önemli şahsiyeti ise Gilles... Festival sırasında günü geldiğinde çok sayıda Gilles, ellerinde sopaları ve fırlattıkları portakallarıyla dans ederek geçit yapıyorlar. Binche'deki festivalin kökü 14'üncü yüzyıla kadar iniyor ve en eski festivallerden biri olarak biliniyor. Ama fotoğraftaki Gillesler pek eski görünmüyor. Ve ilginçtir, bakınca fotoğrafa; maskeler aynı olsa da herbiri ayrı görünüyor. Belki de bu fotoğrafı oluşturan bütün unsurlar, maskelerin arkasındakilerin herbirinin farklı insanlar olduklarını açık etmek istedi. Foto-muhabir de hoş bir kompozisyon oluşturayım derken bilmeden bunu yakaladı. (Thierry Roge
Afrika ülkelerinden Uganda'nın başkenti Kampala'da geçen hafta bir yargıç muhalefete mensup zanlıları kefaletle serbest bırakınca polis mahkemeyi basmıştı. Ülke çapında yargıçlar da bu olay üzerine greve gitmişti. Yargıçlar greve başlarken muhalefet yanlıları da adalet sarayı önünde yargıçlara destek gösterisi yapmıştı. Bu gösteri sırasında çekildi fotoğraf... Göstericileri dağıtmak ve içlerinden bazılarını gözaltına almak isteyen polis, yolcu minübüsünün içine gözyaşartıcı gaz bombası atmıştı. Yolculardan bir kadın gaz yayılmadan aracın camından atlarken foto-muhabir bu 'o' anı yakalamıştı. Arkasındaki hikayeyle birlikte polisi iktidarın hizmetinde; adaleti baskı altında bir devletin vatandaşının fotoğrafı çıkmıştı. (AP photo)

Remedios Mamani Bolivya'nın başkenti La Paz'ın dış mahallelerinden birinde küçük bir lokanta işletiyor. Fotoğrafı çeken Dado Galdieri'ye yakınıyor. Öğle servisi için yemek hazırlanacak ama sıvılaştırılmış doğal gaz dağıtan tüpçü gelmemiş. Oysa ülkesi Güney Amerika'nın ikinci büyük doğal gaz üreticisi... Devlet başkanı Evo Morales ülkenin bütün doğal kaynaklarını devletleştirmişti. Ardından Bolivya varlık içinde yokluk çekmeye başlamış, sıvılaştırılmış doğal gaz dağıtımı aksamıştı.bayan mamanı, arkadaki koca kentin küçümsediği kendi kocaman sorununu böyle anlatmış, foto-muhabir Dado Galdieri de çelişkiler dünyamızın kenarda köşede kalmış bu küçücük hayalkırıklığınının gerçek boyutunu bize sunmuştu. (AP photo / Dado Galdieri)

İnsanlar yaşam alanlarına kayak tesisi kurmuş. Birleşik Devletler'in Maine Eyaleti'ndeki Sunday River kayak parkuru burası... O sırada ulusal kayak şampiyonası'nda sporcular büyük slalom pistinde alışma antrenmanları yapıyor. Elbette kırmızı sincap kaçıyor. Ama Russ Dillingham öyle bir an yakalıyor ki 'o' an, küçücük ev sahibinin davetsiz işgalciler hakkındaki kocaman 'bıktım sizden' edasının fotoğrafı oluyor.(AP photo / Russ

Endonezya'ya bağlı Sumatra Adası'nda 6 Mart günü meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından yıkımın fotoğrafları gelmeye başladı. Bu satırlar yazılırken ölü sayısı 70'ti. AP foto-muhabiri Ahmet İbrahim, yıkıntılar arasında evinde işe yarar eşyayı çıkarmaya uğraşan bir adamı fotoğrafladı. O açıdan ve 'o' anda ışık, enkazın bütün ayrıntılarını yoklayıp foto-muhabirin kamerasına izler bırakmaktaydı. Buna zihnen enkaza dönüşen adam da dahildi. O yüzden 'o' ana bakınca adam, enkazın içinden ayırt edilememekteydi. (AP photo / Ahmet İbrahim)

Bağdat'ı bilen meslektaşlarımız olayı duyunca 'Ah orası da mı?' dediler. Irak'taki terör, başkent Bağdat'ta Mutanabi diye bilinen Sahaflar Çarşısı'nı da hedefleri arasına alıp ülkenin aydınlarının uğrak yerlerinden birine daha saldırdı. Fotoğraf bu saldırıdan sonra çekildi. Giderek nefessiz kalan bir ülkenin ışığının da örselendiğini, yok olmaya yüz tuttuğunu ve orada bilginin de yasta olduğunu anlatan bir 'o' andı... (AP photo / Khalid Mohammed)

Filipinler'in başkenti Manila'da Devlet Başkanı Arroyo'nun terör bahanesiyle sivil hakları kısıtlamasına karşı düzenlenen gösteride AP foto-muhabiri Aaron Favila bir kız çocuğuna odaklanmış. Çocuk hüzünlü ama o yaştaki bir çocuğun olanları anladığı şüpheli. Ama başını örttüğü pankarttaki hak arama kaygısı, çocuğun yüzünde kalan ışığa sinmiş... (AP photo / Aaron Favila)

Tayvan'da Tanrı Handan rolündeki adam, dini bir tören sırasında etrafında patlayan havai fişekler arasında... Tayvan folkloründe Handan, refah, zenginlik Tanrısı. İnanışa göre, bu Tanrı soğuktan çok korkuyor. Bu nedenle törenlerde Tanrı Handan'ı sıcak tutabilmek amacıyla o role soyunmuş kişilerin etrafında havai fişekler patlatılıyor. Yani gözleri geleneğe göre elindeki dalla değil de, duruma göre gözlükle korunan tanrı handan 'o' anda hoşnut edilmiş oluyor.(AP photo / Jerome Favre)

Testileri doldurup çıkacaklar. Hindistan'da Bhopal'de kızlar su kuyusuna iniyor. Giysilerinin renkleri insani temel özgürlük arzularının çekingen sesi gibi... Foto-muhabir meslektaşımız, taşlara duyarsızlık ve zorluk dekoru olma görevini vermiş. Bu fotoğraf, Dünya Kadınlar Günü haberleri için AP ajansı tarafından abonelerine önerdiği kareler arasında bulunuyor. (AP photo)

Bir sorun yok... Sadece morların, yeşillerin, lacivertlerin koyu kırmızıların daha yoğun serpildiği veya sürüldüğü bir yerde bulunmuş o kadar. Hindistan'da baharın gelişi şerefine yapılan Renkler Festivali sırasında Kalkütalı bir kız renkli boya tozu serpme ve sürme tantanasından kurtulduktan hemen sonra gözlerinde hınzırlık ışıkları, boya atacak veya sürecek birini arıyor. (AP photo / Sucheta Das)

Ekonomisi rakip ülkeleri ürkütecek boyutlarda büyüyen çin,bunu sürdürebilmek için gerekli hampetrolü mümkün olduğunca kendi kaynaklarından karşılamak konusunda sıkıntı çekiyor. Çin yönetimi yerli petrol üretimini artırmak için ülkedeki rejim gözönüne alındığında köklü bir dönüşüm sergiledi. 9 ülkeden petrol firmalarına arama ve çıkarma çalışmaları için izin verdi. AP Ajansı bu gelişmeyi duyururken Laiohe Petrol Bölgesi'nde bir işçiyi gösteren bu fotoğrafı abonelerine önerdi. Belki de ajansın fotoğraf editörü, işçinin yüzünde Çin'in petrol telaşından bir şeyler gördü. (AP photo)

Kanada'da Toronto yakınlarındaki Simcoe gölünün donmuş yüzeyinde bir yelken kayakçısı, günün erken saatlerinde tabiatın soluğundaki halis gücün keyfini çıkarıyor. Tabiat da adeta kendisine zararsız bu eğlenceyi takdirle kucaklıyor. Işık uçurtmanın ipini, sisse kayakçıyı sarmalıyor. (AP photo / Toronto Star, Charla Jones)

Birleşik Devletler'in Wyoming Eyaleti'nde bir ipekkuyruk kuşu, yabani elma ağacının uç dallarından birinde kopardığı meyveyi havaya fırlatıp uygun konuma getirdikten sonra yutmak üzere. Yerel gazete the Sheridan Press'ten Ryan Brennecke, uzaktan ve olabildiğince hızlı örtücü ayarıyla ancak bu kadarını elde edebiliyor. Ama yine de normal gözle yakalanamayacak bir zaman diliminde gerçekleşen 10 tam puanlık aletli jimnastik ve akrobasi kombinasyonunu, birleşimini bizlere gösterebiliyor. (AP photo / The Sheridan Press, Ryan Brennecke)

Burası Orta Amerika ülkelerinden nikaragua'nın başkenti Managua yakınlarındaki Xolotlan Gölü. Göl, 1950'de başlayan sanayileşme yüzünden ağır bir kirliliğe uğramış. Buna rağmen bir grup insan gölde balıkçılık yapmaya ve zehirli metaller içeren balıkları yemeye devam etmiş. AP foto-muhabiri Esteban Felix de bu insanların yaşamlarını fotoğraflamaya yöreye gitmiş. Gün batımında iki balıkçının ağ toplamasını fotoğraflarken, gölün can çekişirkenki umutsuz nefesini, yoksul ağın boşvermişliğini ve balıkçıların umutları boşalmış bedenlerinden geriye kalan alışkanlığı anlatan 'o' anı yakalamış. (AP photo / Esteban Felix)

Meksika... Valladolid Kenti yakınlarındaki Chichen Itza Maya kalıntıları arasında yer alan bir piramit. Bu yapı, dünyanın yeni 7 harikası anketinde 21 finalist arasında. AP foto muhabiri Israel Leal, ışıklandırılmış piramiti öyle bir açıdan çekiyor ki, yapının veya o yapıyı yapanların sadece bugünkü değil, yüzlerce yıllık iddiasını gösteriyor. (AP / Israel Leal)

Fotoğrafın kahramanının içinde bulunduğu durumu anlatan bir ‘o’ an... Kongolu bu çocuk, Bunia Havaalanı’nda kendisini daha güvenli bir yere götürecek uçaklara bakıyor. Foto muhabiri de, çocuğun görüntüsüyle kısa vadeli geleceği arasındaki keskin çizgileri vurgulamayı böyle başarıyor.

Kudüs'te, Ortodoks Yahudiler diye bilinen topluluğun çocukları okulda dua ediyorlar. Daha doğrusu İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat'ın ölmesi için dua ettiriliyorlar. İçlerinden bu konuda en coşkulu olanı dikkat çekiyor. Ve duyarlı bir bakış, 'o' anı,o yaştakilere bu tür işleri, hem de din adına yaptıranlara karşı bir isyan haykırışı gibi görmek istiyor. (AP / Oded Balilty)

Çocukların bakışları aracılığıyla, bilinen bütün duyguların en yaygın görünümlerinin biraraya geldiği bir 'o' an... Umut, hüzün, merak, şaşkınlık ve korku 'o' anda hep birlikte sahne almış. Ama başroldeki açlık haliyle en önde. Zaten 'o' an, dünya düzeni kumpanyasının pek ilgi görmeyen ama en önemli oyunlarından biri olan açlığı anlatıyor. Afrika'da Mozambik'te 500 bin kişiyi etkileyen sellerde evsiz kalanların sığındığı kamplardan birinde çocuklar yemek dağıtımını bekliyor. Bütün bunlara neden olan küresel ısınma da belli belirsiz ama jilet gibi keskin renksiz kanatan yağmur izleriyle sahnedeki yerini alıyor. (Grant Neuenburg / Reuters)

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO, 21 Şubat'ı Uluslararası Anadil Günü olarak ilan etti. İnsanlığın en değerli, en somut kültürel miraslarından biri olan anadilin korunmasının önemi ve bunun karşılıklı anlayış ve barışa katkısı 2000 yılından beri her 21 Şubat'ta çeşitli etkinliklerle gündeme getiriliyor. O sırada Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Filistinli göçmen gençler, Romence dersi sırasında uluslararası anadil etkinliğine katılıyor. Filistinliler, Romence dersi ve ana dil etkinliği... Çelişki sözkonusu... 'O' an da, adeta bunu vurguluyor. AP foto-muhabiri Vadim Ghirda, anadilin göçmenliğinin ve göçmenliğin kendisinin kenarda köşede kalmışlığını ışığın az olduğu yerdeki gencin yüzünde bulup karşımıza çıkarıyor. (AP Photo/ Vadim Ghirda

Bağdat'ın Güneydoğu'sundaki polis üssünde bir Iraklı polis, üsten havalanan ABD ordusu helikopterini izliyor. 'O' an, Irak'taki gerçeğin bir bölümünün özeti gibi... Amerika'nın varlığı ve işgalin Irak'ta kaldırdığı toz, duman; silahın bu ülkenin gündeminde sahnenin gözde yerlerinden birinde duruşu ve terör, şiddet karanlığının Iraklıyı adeta yutuşu; öfke ve çaresizlik ışığının yüz ifadesinde ama özellikle de kısılan gözde kendini göstermeye çalışması. (Carlos Berria / Reuters)

Kompozisyon açısından çok dikkat çekici iyi bir fotoğraf. Ama 'o' an fotoğrafları genellikle mekanın niteliklerini de taşıyor. Burası Japonya'nın başkenti Tokyo'daki ünlü Ginza Alışveriş Merkezi. Ginza Teknoloji ürünleri ağırlıklı bir pazar yeri.kaldırımdan yürüyen ama camın yapısından ötürü deforme olan adam figürü sanki teknolojinin bu mekandaki ağırlığını yansıtıyor. (Toru Hanai / Reuters)

Hindistan burası. Ahmedabad yakınlarında bir köy. Bu insanlar, ayıkladıkları her 20 kilo biber için Yeni Türk Lirasıyla 250 kuruş alıyor. Sanki 'o' anda biberlerin oluşturduğu dekor emeğin sömürülüşünün, duyarsızlığın simgesi oluveriyor. Belki de bu yüzden, biberlerin duyarsızlığı üstlenmesinden ötürü kadın işçi, 'o' anda kırmızıya bürünmüş acı biber dokusundan keskin çizgilerle ayrılıyor. (AP / Ajit Solanki)

Birleşik Devletler'in Kuzey Dakota Eyaleti'nde Bismark kentinde başarılı Guiness rekoru denemesinden bir enstantane. 9 bin kişi aynı anda kolları ve bacaklarını oynatarak kar üzerinde melek izleri bırakmaya çalışıyorlar. Çocuksu bir eylem... Zaten yukardan fotoğraflanınca bir rekor denemesinden çok sabırlı bir çocuğun çizip boyadığı çoşkulu resim gibi görünüyorlar

oyun oyna

ileteþim / email

Free META Tag Analyzer
Sitemap Generator Link Değişimi
GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇN..

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı