Bu Blogda Ara

24 Haziran 2007 Pazar

işte insan

oanlar işte insan [Bu yazıyı izle]

Hindistan'da Siliguri'de ölümlere, çatışmalara yolaçan bir sorun var. Merkezi hükümet bölgede bir endüstri parkı kurmak istiyor. Parkın kurulması için seçilen alandaki toprak sahibi çiftçilerse buna karşı çıkıyor. Bu çiftçilerden 14'ü yakın geçmişte öldürüldü. Bunu protesto için düzenlenen gösteride olaylar çıktı. Göstericiler otobüsleri yaktı ve tahrip etti. Tahrip edilen otobüslerden birinin sahibi ve şöförü, ekmek teknesinden kalanları inceliyor. 'O' an acı gülümsemenin ne olduğunun tipik bir örneği olarak karşımızda duruyor. Dudaklar gülümseme çizgisi oluşturmuş ama gözler karşıdan gelen ışığı bile emecek kadar güçlü ve geniş hacimli bir üzüntü deposunun dışarıya açılan penceresi olmuş. (AP / Tamal Roy)

Sudan Darfur'da Niyala'da hastane önünde bekleyenler arasında bu insanlar... Annesi su içiriyor. Şişe kapağıyla... Zaman Gazetesi'nden Kürşad Bayhan'ın fotoğrafı... Darfur'da arap kökenli militanların saldırıları üzerine göçetmek zorunda kalan 3 milyona yakın insanın yaşadığı büyük krizde, kriz içinde kriz yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, hali vakti yerinde dünyayı yardım için sürekli uyarıyor. Zira yardımların düzeyi böyle giderse, göz göre göre bir felaketin kapıda olduğu belirtiliyor. Belki de 'o' an, dünyanın ilgisinin düzeyini söylüyor. Belki de 'o' an oradaki su yokluğunu değil, hali vakti yerinde dünyadaki duyarlılık yokluğunu gösteriyor. (Kürşad Bayhan - Zaman Gazetesi)

Bu 'o' ana bakınca haber fotoğrafında sorunlu bölgelerdeki meseleleri, sadece insanlar, bakışlar, koşullar değil, oralardaki tabiat ve ışık da mı anlatmaya çalışıyor diye düşünmeden edemiyor insan... Yine aynı bölge... Darfur... Bu kez bir mülteci kampı objektifin arkasında aynı isim; Kürşad Bayhan... Ve sanki yine aynı mesaj... 'O' an, Darfurluların yalnızlığını çağrıştırıyor. İnsani krizin mağdurları ve bu insanların altına sığındığı kurumuş, duyarsız görünen dev ağaçlar. (Kürşad Bayhan - Zaman Gazetesi)

Bahar ekinoksunda yani güneşin dünyaya en uzak mesafede bulunduğu günde veya başka bir deyişle geceyle gündüzün eşit olduğu günde Meksika'da Teoti-hua-kan'daki Güneş Piramiti'nde çekildi fotoğraf. Kadının yaptığı antik Aztek uygarlığından gelen bir inanıştan kaynaklanıyor... Güneş nazlı... İlk solgun ışıklarıyla adeta o özel anı şöyle bir yokluyor. O sırada piramitin tepesinde bulunan diğerleri gibi bu kadın da Ekinoks gününde ilk güneş ışıklarını almanın ayrı bir enerji vereceğine inanıyor. Bedeni çekilmiş aradan sanki. Parmak uçlarından saçının tellerine kadar geride kalan izi yani silueti, bütün ruhuyla umduğunu gösteriyor. (AP Photo/Gregory Bull)
Birleşik Devletler New Mexico eyaletindeki Santa Fe kentinin şanslı çocuklarından 13 yaşındaki Tummy okul dönüşü evinin arka bahçesindeki trambolinde oynuyor. Yerel New Mexican gazetesinden Luis Sanchez Saturno trambolinin altından ışığa karşı fotoğraflayınca oyunun, hareketin, eşyanın ve ağaçların boşluğa işlediği siyah beyaz baskıyı elde ediyor. (AP Photo/The New Mexican, Luis Sanchez Saturno)

Güney Afrika'da bu fotoğrafın çekildiği köyde 3 bin 500 kişi yaşıyormuş ve sadece bir tek çeşmeleri varmış. AP ajansı bu fotoğrafı bugün için, yani dünya su günü için özel olarak çektiği fotoğraflar arasından seçip abonelerine önermiş. Mizansen olduğu görülüyor. Çocuk poz veriyor. Ama afrika'da yaşayan bir insan su elde edebilmek için günde ortalama 5 saat harcıyor. Dünya nüfusunun 6'da biri sağlıklı içme suyundan yoksun bulunuyor. Bu bilgilerle ışık, ve saniyenin 2 binde birini kaplayan kısacık anla zaman, suya duru mübarek bir poz verdiriyor. Bakanlar, kıymetini bilsin diye. (AP /Cathal McNaughton-pa)
Atlantik'te Dominik Cumhuriyeti ve Haiti bir adayı paylaşan iki ülkedir. Haiti perişandır. Dominik'se nispeten daha iyi durumdadır. Bu nedenle Haiti'den binlerce kaçak işçi Dominik'te çalışmaya gitmektedir. Uluslararası insan hakları kuruluşları Dominik Cumhuriyeti'nin Haitili kaçak işçilere sistematik şiddet uyguladığını, dışladığını rapor etmektedir. 'O' andaysa Haiti ile Dominik sınırını oluşturan nehirde Haitili kaçak işçiler Dominik Cumhuriyeti'ne geçmektedir. Dominiklilerle Haititiler arasındaki az önce anlattığımız durumun mikro bir örneği karşımızda durmaktadır. Durumu kötü olan Haitili kaçak işçi, 'o' anda görüldüğü gibi durumu nispeten iyi olan kaçak işçiyi para karşılığında sırtında taşıyarak nehri geçirmektedir. (AP /Ramon Espinosa)

Irak'ta Bağdat'ın sunni bölgesi Gazaliye'de Amerikan askerleri ev ev baskınlar yaptıkları bir operasyona başladılar. Günün ilk ışıklarıyla avunmayı bekleyen gökyüzünün tedirgin olduğu anlardan birinde Amerikalı askerler kurdukları barikata dikenli tel döşüyor. 'O' ansa Irak'taki durumun sureti gibi. 'O' an, bıçakları jilet gibi keskin tellerin Amerika'ya dolandığını hatırlatıyor. (AP /Marko Drobnjakovic)

Gövdesiyle bacaklarını birleştirmiş, kollarını da bacaklarının altından kavuşturmuş takla atarak iniyor. Avustralyalı Melissa Vu, Melbourne'da yapılan dünya yüzme şampiyonasında atlama dalında 10 metre yüksekliğindeki kuleden havuza dalıyor. AP photo'dan Mark Baker, atlıyışı iyi takip edip, kamerasının örtücüsünü biraz açık tutup deklanşöre basınca hareketin zamana bıraktığı harika bir deseni kayda geçiriyor. (AP /Mark Baker)
Çin'de, başkent Pekin'de 10'uncu moda haftasından bir enstantane. Mayo defilesi. Çinliler, bu moda haftası etkinliklerinin, ülkenin çeşitli bölgelerindeki modacıların tasarımlarından oluştuğunu söylüyor. Ama batılı moda kuruluşları, Çinlilerin, tasarımlarını aşırarak kötü malzemeyle ucuza üretip haksız rekabet oluşturduğundan şikayet ediyor. (AP /Elizabeth Dalziel)
Britanya'da ülkenin kuzeydoğusu'nda Gateshead denen yerde A1 karayolu üzerinde ünlü bir heykel vardır. 'Kuzeyin meleği' adlı bu heykel, 20 metre yüksekliğindedir ve Britanya'nın en büyük heykelidir. Heykel, Britanya'da kuzey'in bittiğini güney'in başladığını vurgular. 'Kuzeyin meleği' 20 Mart günü çekilen bu fotoğrafta, 'O' andaysa bölgedeki şiddetli kış koşullarını göstermektedir. (AP /Scott Heppell)

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta budist keşiş çırağı adayları çocuklar ayinde. AP foto-muhabir, meslektaşlarının zaman zaman başvurdukları bir yöntemi uyguluyor. Ayarıyla objektifini modelinden uzaklaştırırken deklanşöre basıyor. Bu tür fotoğraflar genellikle sert ve dinamik çıkar. Modeller çocuklar, olay da uhrevi olunca ondan mıdır bilinmez bu 'o' anı keskin rek çizgileri yerine yumuşak ışık çizgileri beziyor. (AP / Sakchai Lalit)

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da 16 Mart cuma günü şiddetli yağış vardı. Foto-muhabir Jacquelyn Martin, bir yayanın yağmurla mücadelesini fotoğraflarken kamerasını, sert yağmurun yönüne paralel hareket ettirip bu kamera hareketinin 'o' ana ilişkin yorumunu saptadı. (AP / Jacquelyn Martin



Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.



Fotoğraf Amerika Birleşik Devletleri’nde bir beyzbol karşılaşması sırasında çekildi. Karşılaşma başlamış ama hava biraz soğuk olunca takımların taraftarları maça pek ilgi göstermemiş. Ama sadık taraftarlardan biri takımını yalnız bırakmak istememiş. Boş tribünlerde kendini yalnız hissedince çareyi ''kardan'' bile olsabiraz taraftar toplamakta bulmuş.



Keşmirli kadınlar ve çocukların yüzünde gözyaşları, korku, çaresizlik var. Sorunlu bir coğrafyanın insanları onlar… Fotoğraf da Hindistan askerleri ile ayrılıkçı militanlar arasında yaşanan çatışmanın hemen ardından çekilmiş. Kadınlar, kayıplarına ağlıyorlar, ama yakınlarından birini değil, ''evlerini'' kaybetmişler..



Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimlerinden birinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Şiddetin bitmek bilmediği Ortadoğu’da saldırının ne zaman, nereden geleceği belli olmuyor, fotoğrafa bakılırsa bu defaki bir sokak başındaki buzdolabının içinden geliyor. Bu aslında bir tatbikatın fotoğrafı, yani gerçek bir saldırı fotoğrafı değil. Ancak bu tatbikat bile ölümün nereden geleceğinin oralarda hiç ama hiç belli olmadığını göstermeye yetiyor.



Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Hindistan ordusunda görev yapan labrador cinsi köpekler bir törende gösterilerini sergiliyorlar. Siyah köpeklerin, ortadaki beyaz köpek karşısında böyle saygıyla eğilmeleri kadar dikkat çekici bir ayrıntı daha var fotoğrafta. O da köpeklerin yanıbaşında duran asker… Köpeklerin yaptıklarını çok iyi biliyormuş gibi bir edaları var. Buna rağmen eğitmenleri olan bu asker birşeylerin ters gitmesinden korkuyor




Irak'ın samarra kentinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. 9 yaşındaki ali… yüzünde acı ifadesi var...samarra'daki çatışmalarda yaralanmış. Ama o anda ona daha önce hiç tatmadığı bu fiziksel acıyı bile unutturan bir acıyı da yaşıyor aslında. Çünkü ali, babasının bu çatışmalarda öldüğünü sadece birkaç saniye önce öğrenmiş



Fotoğraf, istanbul’da saldırılara hedef olan ingiliz başkonsolosluğu’nda çekildi. Çevrede öyle bir yıkım var ki, burada ''yaşamla'' bağlantılı hiçbirşey olamazmış gibi geliyor insana. Ama yıkılmak üzere olan binanın kolonlarından birine polis kordonuyla iliştirilmiş çiçekler göze çarpıyor. Ve o anda o binada ve çevresinde birilerinin yaşadığını, orada birilerinin hayatını kaybettiğini ve o kurbanların sevenleri olduğunu hatırlıyor insan.



Ve isviçre'de çekilen bir fotoğraf... Bazılarının işi oldukça zordur. Yüksek bir binanın üzerine dev ilanlar yapıştırmakla görevli bu işçinin işi de hiç kolay görünmüyor. Görenlerin dönüp bir daha bakmasına neden olan bu dev çamaşır ilanını yapıştıran işçi iki ünlü süper modelle iç içe... Sağda naomı campell elinin altında ise danıela pestova.... O anda muzır bir işle meşgul oluyormuş gibi görünüyor ama hayır... Sadece danıela pestova'nın kırışıklarını düzeltiyor…



Ap fotoğrafçısı john moore tarafından sudan'da çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. Fotoğraftaki bir sığır çobanı. ''işiniz ne olursa olsun, hakkını vererek ve özen göstererek yapmanız gerekir'' ilkesinin canlı bir örneği gibi bu çoban. Sığırlarını hastalık taşıyan böceklerden korumak için yakmış bu ateşleri. Sonra da onları rahatsız etmemek istercesine sessizce ayrılıyor oradan.



Fotoğraf Avustralya'nın Melbourne kentinde çekildi. Trafik kurallarına uymak önemlidir, hele kırmızı ışıkta durmak trafiğin düzeni için daha da önemlidir. Fotoğraftaki sürücüler de trafik kurallarına uymuş ve kırmızı ışıkta durmuş. Ama onlarınki biraz mecburiyetten olmuş. Normalde sürücüler polisi görmek için pek hevesli olmaz ama sel sularında arabalarının üzerinde mahsur kalan bu sürücüler gözlerini dikmiş polisin kendilerini kurtarmaya gelmesini bekliyor.


Sıradaki fotoğraf Filipinler’de çekildi. Manila kentinde düzenlenen rodeo şampiyonasında çocuklar için de bir eğlence düşünülmüş: ''Yağlanmış domuzu yakalama yarışması''. Yarışı kazanana verilecek ödül büyük müdür bilinmez ama çocuklar arasında kıyasıya bir rekabet olduğu kesin...



Günün ''o an''larına İsveç'te çekilen bir fotoğrafla son ediyoruz. Soğuk iklimlerin ve coğrafyaların ayrılmaz bir parçasıdır geyiklerin çektiği kızaklar… Fotoğraftaki adam da kızağına kurulmuş soğuğun ve karın tadını çıkarıyor, en azından yüzünden öyle anlaşılıyor. Gülümseyen bu adamın İsveç'i ziyaret eden Çek Devlet Başkanı Vclav Kalus olması ise onun o anda siyasetten uzak olmanın tadını fazlasıyla çıkardığını gösteriyor



İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor


İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor


İsrail Parlamentosu’nun duvarlarını süsleyen yağlı boya bir tablo… Ama fotoğrafta İsrail'de her an tetikte süren yaşamı hatırlatan bir ayrıntı var. Tablonun hemen önünden biri geçiyor... Parlamento binasında bir güvenlik tatbikatına katılan gaz maskeli, koruyucu giysiler içindeki bu görevli, ''o anda'' bir ruh gibi görünüyor


Günün ‘o’ anlarına ünlü boksör Muhammed Ali ve aktör Will Smith'in bir fotoğrafıyla devam ediyoruz. Ringe çıktığında rakip tanımayan ünlü boksör bir tanıtım sırasında yine ringde. Ama bu defa Smith ile şakalaşmayı tercih ediyor. Ali filminde, Muhammed Ali'yi canlandıran Will Smith, oldukça keyifli görünüyor. Muhammed Ali’nin yüzündeki ciddi ifadeye bakmayın, o da keyifli anlarından birini yaşıyor



Fotoğraf Berlin'de 16. Avrupa Film Ödülleri’nde çekildi. Fransız yönetmen Claude Chabrol yaşam boyu başarı ödülüne layık görülmüş. Bazen kazanılan ödüller insanları şaşırtır ama Chabrol fazlasıyla şaşırmış hatta biraz da ürkmüş görünüyor.

Afganistan'da Kandahar bölgesindeki Chinar köyünde çocuklar devriye gezen bir Amerikalı askerden şeker istiyor. Aslında asker çocuklara şeker vermiş. Çocuklar biraz daha bekliyor. Umutlu ve de mutlu bakışlar askerden hala kopmamış. Askerse sırtını dönmüş uzaklaşıyor. Çocuklarda da askerde de bir kaç saniye önce yaşanan hoş anların izleri varlığını hala koruyor. Ve AP ajansı'ndan Rafiq Maqbool, bu hoş anlarla askerin Afganistan'daki varlığının gerçek nedeni arasındaki sınırı yakalıyor. Bilim kurgu filmlerinde vardır. Sanki asker görünmez duvarı aşmak üzere... Kareden çıkıp görünmez duvarı aşacak ve savaşın, savaşın ardındaki niyetlerin soğuk alemine geçiş yapacak. (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Amerikan askerlerinin bulunduğu bir başka çertefil yer. Irak'ta Bağdat yakınlarındaki Gazaliye kasabasında Amerikan Ordusu Irak Ordusu ile ev ev aramaya yapıyor. 'O' andaysa bir Amerikalı askerin görüntüsü sokaktaki su birikintisinden yansıyor. Su bikirintisinin yapısından ötürü yansıma, Amerikalı askerin görüntüsününü gerçeğinden saptırıyor. Ama yansımanın adeta bir bataklığın içindeymiş gibi görüntüsü, siluetin biçiminin orasından burasından eprimesi bir başka ve daha önemli gerçeği çağrıştırıyor. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Güney Asya ülkelerinden Myanmar'da ya da başka bir deyişle Burma'da genç bir otoyol işçisi kendisini fotoğraflayan AP muhabiri David Longstreath'e bakarken yüzünde ter damlalarıyla farkına varılmaktan, önemsenmekten memnun; anlık bir mutluluk molası veriyor. Bu mutluluk ve memnuniyet anı, gözlerinin siyah derinliklerindeki puslu yorgunluğun üzerinden teğet geçiyor. (AP Photo/David Longstreath)

Avustralya'daki dünya yüzme şampiyonasında eşgüdümlü yüzme dalında Rusya milli takımı... AP Photo'dan Rob Griffith, insanların zerafetine öykünen suyun çağrısına çevap vermek ister gibi kamerasının örtücüsünü fazla açık tutuyor. Böylelikle havuzun kare içindeki yüzeyi ve yüzücülerin sıçrattıkları sular, 'o' anda ipeksi bir görünüme bürünüyor. (AP Photo/Rob Griffith)
Trinidad'ta Hindistan'la Sri Lanka arasında oynanan dünya kupası maçında turnuvayı düzenleyenlerin işe aldığı bir sanatçı, muhtemelen kanatlı şeytan kılığında gösterisini sunuyor. Kötülüğün iştahlı, parlak ve keskin bakışlarının dışa vurumu dikkat çekiyor. Yani kendisi farkında değil belki ama, zamanın tarif edilemez bir ince aralığında; yani tam da 'o' anda maskesinin altındaki benliğiyle de rolünü yaptığı yaratığa kendini kaptırmış görünüyor. (AP Photo/Aman Sharma)

Birleşik Devletler'in Wisconsin eyaletindeki Lake Winnebago kenti yakınlarındaki parkta tabiat, yukarıdan aşağı inip kendisini orada ziyaret eden bulutun hüzünlü, melankolik öyküsünü dinliyor. Öyle güçlü ki oradaki her varlıkta titreşen bu duyulmaz sohbet dokunuşları; o ortam, parkta gezinenler arasında yer alan gencin hareketini de etkileyip maskaralığı hüzün zerreleriyle sarıyor. (AP Photo/Appleton Post-Crescent, Patrick Ferron)

oyun oyna

ileteþim / email

Free META Tag Analyzer
Sitemap Generator Link Değişimi
GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇN..

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı